ЗНОВУ ЗНАЙДЕНО РУЇНИ СОДОМУ

Археологічна експедиція Університету Трійці (США) знайшла на східному узбережжі річки Йордан руїни стародавнього міста Содом. Згідно зі Старим Заповітом, Содом і Гоморра були знищені Богом "вогняним дощем" за неправедний суд, жадібність і ледарство.

Про це повідомляє Christian Today з посиланням на Popular Archeology.

Згідно з написаним у Біблії, Содом і Гоморра були знищені Богом після того, як у них не знайшлося людей, котрі вели би "правдений" (за Старим Завітом) спосіб життя.

За словами професора християнського Університету Трійці на Південному Заходіі (Нью-Мексико, США) Стіва Коллінза, руїни Содому були знайдені після 10 років розкопок, які є частиною археологічного проекту розкопок у Талль ель-Хаммам (Йорданія).

"Експедиція знайшла стародавні монументальні споруди і артефакти, які вказують на існування величезного міста-держави часів Мідної доби, яке домінувало в південній частині Йорданської долини навіть тоді, коли більшість інших великих міст "Святої Землі" були покинуті або в занепаді", - зазначив Коллінз.

Він підкреслив, що "археологічна карта" тогочасного регіону була фактично біла, а знайдене місто - невідоме науковцям до теперішніх знахідок.

У порівнянні з залишками поруч розташованих стародавніх міст археологічна знахідка "є найкращим кандидатом на загублене місто Содом, яке, за Біблією, було знищене Богом у вогняному катаклізмі", наголосив археолог.

"Талль ел-Хаммам відповідає практично кожному критерію на визначення Содому, який вимагає текст [Біблії]", - сказав Коллінз.

У 2010 році повідомлялося про спільну йордансько-російську експедицію з пошуків Содому й Гоморри в регіоні Баб ед-Дра (Йорданія).У 2000 році повідомлялося, що британська експедиція знайшла руїни Содому й Гоморри на дні Мертвого моря.

Згідно з Біблією, за часів Авраама Содом був квітучим і багатим містом, але, оскільки жителі "були дуже злі та грішні" (Бут. 13:13), то "Господь зіслав на Содом та Гомору дощ із сірки й вогню Господнього з неба, і винищив ті міста й усю долину та й усіх мешканців цих міст із тим, що росло на землі" (Бут. 19: 24-25).

Біблія оповідає про загибель не двох, а чотирьох з п'яти міст, що розташовувалися в районі Мертвого моря в кінці XVIII століття до нашої ери, нагадує "Католицький оглядач".

П'ять міст-держав Содом, Гоморра, Адма, Севоїм і Бела (Сигор) утворювали коаліцію, яка перебувала під владою союзу чотирьох царів Месопотамії, які жорстоко карали своїх васалів за несплату данини.

У Торі сказано, що гріх Содому і Гомори полягав у тому, що вони морили своїх злиденних підданих голодом, вершили неправедний суд і відмовляли подорожнім в гостинності.

Про це ж ідеться у пророка Єзекиїла: "Ось який був злочин Содому, сестри твоєї: гординя, ненажерливість, безжурне ледарство. Такі були її злочини та її дочок. Бідному й злиденному вони не помагали" (16:49).

У Біблії говориться про те, що гнів Господній був викликаний гріхами жителів цих міст. Бог оголосив Аврааму, що Содом буде знищений, а після молитви Авраама пообіцяв не знищувати міст, якщо в них знайдеться десять праведників. Праведників не знайшлося, і після порятунку родини праведного Лота міста були знищені вогнем з неба.

Вираз "содом" ("Содом і Гомора") сьогодні алегорично означає розпусту.

На початку 1920-х років відомий археолог Нельсон Глюк виявив сліди стародавньої дороги, що зв'язувала Месопотамію і Мертве море. Потім згадка про цю дорогу була знайдена в текстах глиняних табличок з Марі.

Вперше припущення про "спадщину" біблійного Содому було висловлено про знахідку в містечку Баб-ед-Дра (Bab edh-Dhra). У 1960 році на південь від Баб-ед-Дра археологи знайшли стародавнє кладовище, що складається з півмільйона могил. Ця знахідка дозволила зробити висновок про розташування поблизу міста з високорозвиненою культурою.

Знайдені в окрузі 3 мільйони глиняних черепків давнього посуду із залишками пшениці, жита, фініків, слив, персиків, винограду, інжиру, фісташок, мигдалю, оливок та інших плодів дозволили визначити, що в бронзовому столітті в цих місцях був справжній "райський сад" (так описувався Содом у Біблії).

Ще один доказ, що виявлені міста є тими самими, про які говорить Біблія, дослідники побачили в середньовічній мозаїці, виявленій в 1896 році при будівництві на руїнах старої візантійської церкви грецького православного монастиря святого Георгія, розташованого в місті Мадаба в Йорданії.

Мозаїка, відома як "карта з Мадаби", являє собою викладену з мільйонів кольорових камінців гігантську карту Святої землі площею 93 квадратних метра. До наших днів збереглося 25% цієї мозаїки, але серед іншого на ній зображене і якесь місто, під яким стоїть підпис: "Бела, вона ж Сигор". Місцезнаходження Бели на карті точно збігається з Сафі - одним з п'яти виявлених у районі Мертвого моря загиблих міст.

Гіпотеза про те, що Содом і Гоморра існували не на західному (ізраїльському), а на східному (йорданському) узбережжі Мертвого моря, була висунута американськими вченими в 1990-х роках.

З приводу причин загибелі міст вчені в різний час висували різні версії - від землетрусу до падіння великого метеорита.

Інші матеріали за темою "Археологія"

Інші матеріали за темою "Мідна доба"

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.