КІРОВОГРАД ПЕРЕЙМЕНОВАНО. Декомунізація міст і сіл України завершилася

Сьогодні Верховна Рада ухвалила постанову про перейменування 13 населених пунктів. Серед них - обласний центр Кіровоград.

Про це на брифінгу перед журнаілстами повідомив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, пише "Українська правда".

Місто одержало нову назву - Кропивницький, на честь Марка Кропивницького (1840 - 1910) - видатного українського актора, режисера й засновника професійного українського театру, який жив і працював у цьому місті. 

За перейменування проголосувало 230 народних депутатів.

Так, Кіровоград став останнім обласним центром, який було перейменовано в рамках декомунізації.

"Більшість громад скористалися своїм правом – і крок за крок ми перейменовували міста і містечка, які носили давні комуністичні назви. Кожен "чистий четвер" був святом для багатьох громад, яким було повернуто давні українські назви", – зазначив Парубій.

"Сьогодні фактично ми цей процес завершили" – заявив він.

"Разом за той період було перейменовано 1012 населених пунктів та районів в Україні. Ми повернули українським містам споконвічні назви. Це і Олешки на Херсонщині, і Кам'янське на Дніпропетровщині, і Бахмут на Донеччині", – сказав спікер.

Парубій порадів: "Сьогодні ми перейменували ще 10 узгоджених із громадою міст і населених пунктів. А головне – сьогодні ми перейменували обласний центр Кіровоград".

"Давнє українське козацьке поселення не може носити ні імперську, ні радянську назву. Відтепер Кіровоград став Кропивницьким. І це рішення профільного комітету, яке об'єднало зал", – вважає він.

Крім того Верховна Рада в рамках цього закону прийняла рішення про перейменування кількох населених пунктів Миколаївської, Одеської, Харківської областей а також Закарпатської, та Чернігівської областей. Так, село Жовтневе Хустського району Закарпатської області перейменували на село Забереж; село Червонознам’янка Іванівського району Одеської області - на село Знам’янка; а село Петрівка Борзнянського району Чернігівської області - на село Махнівка.

Також парламент підтримав перейменування ще кількох населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Селище Красний Пахар Вуглегірської міської ради Бахмутського району Донецької обл. одержало назву Ступакове; село Комінтернове Волноваського району стало селом Пікузи; село Красна Зоря Малоіванівської сільської ради Перевальського району Луганської обл. перейменували на село Чорногорівка.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.