У Львові оголосили переможці BookForum Best Book Award

На 28 Bookforum у Львові оголосили переможці BookForum Best Book Award – 2021

Про це передає "Еспресо.Захід".

 

16 вересня у Львові відбулася урочиста церемонія нагородження BookForum Best Book Award 2021. Відомо, що за відзнаку цього року змагалось понад 450 книжок від 106 видавництв. Кращих обирали журі в чотирьох містах України: Львова, Києва, Харкова і Одеси. Книги оцінили у десяти основних номінаціях.

Зазначимо, що головну премію 28 BookForum Best Book Award 2021 отримав Євген Пшеничний за книгу "Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог", видавництво "Коло". Відзнаку вручили за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне втілення. Зазначимо, що книга розповідає про життя і творчість Ярослава Івановича Стешенка, бібліографа, книгознавця, екслібрисиста-колекціонера.


Також переможцями стали:

Класична українська література – Леонід Чернов "Чудаки прикрашають світ", видавництво "Темпора" за перетворення наших двадцятих на літературний бренд і повернення наших двадцятих;

Сучасна українська література – Галина Крук "Хто завгодно, тільки не я", видавництво "Віват" за гармонію витонченого стилю, чуттєвість образів і авторське осмислення дійсності;

Іноземна література в українському перекладі – "Старша Едда" Вільяма Коллінгвуда у перекладі зі староісландської Віталія Кривоноса

Література для дітей від 0 до 6 – Олеся Мамчич "Овва як бува! Абетка із історії України", видавництво "Портал";

Література для дітей від 7 до 12 – Ліна Максимук, Ірина Голодюк, Марина Старик, Наталія Соболевська збірка "Козаки правлять країною", видавництво Discursus;

Література для підлітків і Young Adult – Наталка Малетич "Леся. Мандрівний клубочок";

Non-fiction – Олександр Савчук "Юрій Шевельов. Я. Мене. Мені (і довкруги)";

Наукова література – Наталя Тихолоз "Петро Франко: Формула долі (Життєпис на тлі доби)"

Візуальна книга (зокрема арт-буки) – Пйотр Лукашевич "Об'єднання митців Artles";

Комікси та графічні романи – переможці не визначили, адже замало робіт у номінації видавці надіслали на конкурс.


Довідково. Конкурс Best Book Award 2021 – щорічна головна премія Львівського міжнародного BookForum, якою з 1995 року відзначають найкращі українські книжки. Організатором конкурсу є ГО "Форум видавців" за підтримки Українського культурного фонду.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.