У Львові оголосили переможці BookForum Best Book Award

На 28 Bookforum у Львові оголосили переможці BookForum Best Book Award – 2021

Про це передає "Еспресо.Захід".

 

16 вересня у Львові відбулася урочиста церемонія нагородження BookForum Best Book Award 2021. Відомо, що за відзнаку цього року змагалось понад 450 книжок від 106 видавництв. Кращих обирали журі в чотирьох містах України: Львова, Києва, Харкова і Одеси. Книги оцінили у десяти основних номінаціях.

Зазначимо, що головну премію 28 BookForum Best Book Award 2021 отримав Євген Пшеничний за книгу "Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог", видавництво "Коло". Відзнаку вручили за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне втілення. Зазначимо, що книга розповідає про життя і творчість Ярослава Івановича Стешенка, бібліографа, книгознавця, екслібрисиста-колекціонера.


Також переможцями стали:

Класична українська література – Леонід Чернов "Чудаки прикрашають світ", видавництво "Темпора" за перетворення наших двадцятих на літературний бренд і повернення наших двадцятих;

Сучасна українська література – Галина Крук "Хто завгодно, тільки не я", видавництво "Віват" за гармонію витонченого стилю, чуттєвість образів і авторське осмислення дійсності;

Іноземна література в українському перекладі – "Старша Едда" Вільяма Коллінгвуда у перекладі зі староісландської Віталія Кривоноса

Література для дітей від 0 до 6 – Олеся Мамчич "Овва як бува! Абетка із історії України", видавництво "Портал";

Література для дітей від 7 до 12 – Ліна Максимук, Ірина Голодюк, Марина Старик, Наталія Соболевська збірка "Козаки правлять країною", видавництво Discursus;

Література для підлітків і Young Adult – Наталка Малетич "Леся. Мандрівний клубочок";

Non-fiction – Олександр Савчук "Юрій Шевельов. Я. Мене. Мені (і довкруги)";

Наукова література – Наталя Тихолоз "Петро Франко: Формула долі (Життєпис на тлі доби)"

Візуальна книга (зокрема арт-буки) – Пйотр Лукашевич "Об'єднання митців Artles";

Комікси та графічні романи – переможці не визначили, адже замало робіт у номінації видавці надіслали на конкурс.


Довідково. Конкурс Best Book Award 2021 – щорічна головна премія Львівського міжнародного BookForum, якою з 1995 року відзначають найкращі українські книжки. Організатором конкурсу є ГО "Форум видавців" за підтримки Українського культурного фонду.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".