На Львівщині запустили проєкт із 3D-документування пам'яток

Міжнародний альянс захисту культурної спадщини в зоні конфліктів (ALIPH) зібрав на збереження української культурної спадщини $5 млн та реалізував перший проєкт із 3D-документування пам'яток Львівщини

Про це повідомляє Укрінформ.

"Відповідно до зростаючих потреб ми збільшили й пакет допомоги для України, спрямований на захист культурної спадщини, що наразі склав $5 млн", - зазначила керівниця ALIPH Александра Фібіг.

Керівник ALIPH поінформувала, що спільно з українським оператором Skeiron реалізовано проєкт із 3D-документування та фотограмметрії 10 історичних пам'яток Львівщини, розташованих у зоні ризику ураження армією рф, для консервації. Подібні проєкти підтримують і в інших регіонах України, зауважила вона.

ALIPH є глобальним фондом, що опікується захистом культурної спадщини у конфліктних та постконфліктних зонах. Організація підтримує проєкти та надзвичайні заходи через відкриті конкурси, які впроваджуються місцевими організаціями та культурними установами, спрямованими на захист або відновлення бібліотек, музеїв чи архівів.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.