8 липня 2013
Тексти

Президент ІНП: "Зібрано 123 томи матеріалів щодо злочинів проти поляків"

Лукаш Каміньскі - дослідник антикомуністичного руху опору. Два роки тому призначений на посаду президента Інституту національної пам’яті. Ексклюзивне інтерв'ю - про Волинь 1943-го, слідство, яке назбирало сотні томів, можливу відповідальність конкретних вояків УПА тощо.

Як, де і коли виникла ОУН Степана Бандери?

"Канонічна" версія зводиться до того, що Бандера та група його прихильників провели в окупованому нацистами Кракові "ІІ Великий збір ОУН", який нібито заснував нову Організацію з додатком до її повної назві лише однієї літери, взятої в дужки. Про цю подію написано чимало. Але. Усе в тій події є загадкою.
Коротко

На Одещині прибирають бюст Франка заради Леніна. ФОТО

Влада райцентру Іванівка (Одеська область) ініціювала демонтаж погруддя Івана Франка, встановленого навпроти будівлі місцевої райдержадміністрації і районної ради.

БІЛЬШІСТЬ ПОЛЯКІВ ВВАЖАЄ, ЩО МИНУЛЕ РОЗДІЛЯЄ НАШІ НАРОДИ

Спільна історія Польщі та України уявляється більшістю поляків швидше як джерело конфліктів - 54% опитаних вважають, що минуле розділяє поляків і українців, і тільки 25% вважають, що об’єднує.

Третина поляків нічого не знає про Волинську трагедію - соціологія

31% населення Польщі нічого не знає про Волинську трагедію. 41% "щось чув, але небагато". І тільки 28% відповіли, що багато чули про ті події. При цьому 47% опитаних не знають, хто був жертвами і виконавцями злочину.

Музей Пирогово міг злетіти на повітря

У Києві біля музею народної архітектури та побуту Пирогово виявили 27 мінометних мін часів Великої Вітчизняної війни, повідомили у прес-службі СБУ.

У Росії вважають небезпечним викладати у школі Булгакова і Щєдріна

Російські чиновники планують переглянути шкільний курс російської літератури і виробити єдину концепцію викладання класичних творів дітям. Основним завданням учителя стане виховання юних патріотів і міцних сім'янинів.

Скарби Кримської землі стали відомі в Європі

3 липня 2013 в LandesMuseum - Рейнському крайовому музеї міста Бонна (Німеччина) - відбулося відкриття унікальної виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".