16 березня 2011
Тексти

Українці, які створили імперію. Універсальний бюрократ Безбородько

Його талант вивів Російську імперію у вищу лігу європейських держав. Він почав із приєднання Криму, а закінчив Наполеоном. За 24 роки провінційний чиновник Олександр Безбородько досяг усіх мислимих висот в системі імперської бюрократії - аж до канцлера.

Гітлер проти Сталіна: хто був гірший?

У цілому німці знищили приблизно 11 мільйонів цивільних, а якщо враховувати передбачені смерті від депортації, голоду й вироків у концтаборах, то ця цифра зросте до 12 мільйонів. Аналогічні показники для Совєтів у добу сталінізму - близько шести й дев'яти мільйонів.

Карпатська Україна та її армія. Унікальні ФОТО

Досі не публіковані фото з архівів Гарвардського університету. Американський українець узяв якісну знімальну техніку і приїхав з сином на Закарпаття, щоб зробити фільм про Карпатську Україну. В одному з боїв із угорцями син загинув. Але фільм Каленик Лисюк усе одно відзняв.
Коротко

Колишній голова Сумського архіву вимагає вибачень у "товариша Гінзбург"

Колишній голова Сумського державного архіву, член Спілки архівістів та Вченої ради Центру досліджень визвольного руху Геннадій Іванущенко вимагає від голови Державного комітету архівів України, колишнього нардепа (КПУ) Ольги Гінзбург спростувати неправдиві відомості про себе і своїх колег по Сумському держархіву.

Помер дисидент і самвидавник Іван Гель. Оновлено: час і місце прощання

Відомий дисидент, активний автор і поширювач самвидаву Іван Гель помер минулої ночі на 74-му році життя.

Для українців початок Великої вітчизняної - найбільш значущий ювілей

Найбільш значущими ювілейними датами 2011 року для українців є 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни, 25-річчя Чорнобильської катастрофи та 20-річчя Незалежності України.

МАЙЖЕ ПОЛОВИНА УКРАЇНЦІВ ХОЧЕ НАЗАД В СРСР

47% українців хотіли би збереження Радянського Союзу, а 51% знову вибрав би Незалежність. Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією Research&Branding Group з 1 по 9 березня 2011 року.

Справа про підпал "свободівцями" угорського пам'ятника на Закарпатті - в суді

У справі підпалу пам'ятника "На честь переходу угорських племен через Карпати" в Закарпатті - нові подробиці.

Архів Світличної (1970-80-ті роки) прибув із США в Україну

Архів української правозахисниці та громадської діячки Надії Світличної прибув в Україну. У Центральний державний архів літератури у Києві їх передала родина Надії Світличної.

В Запоріжжі хочуть відродити першотравневі демонстрації трудящих

Влада Запорізької області має намір відродити в регіоні "традиції народного святкування Першотравня з урочистими ходами трудящих".