22 червня 2011
Тексти

Забуті жертви війни. Радянські полонені (ФОТО)

Рівень смертності в німецьких таборах для військовополонених на східному фронті становив 57,5%. В аналогічних таборах на західному фронті - менше 5%. Похибка в обрахунку загиблих складає 600 тисяч людей.
Колонки

Дмитро Вєдєнєєв: Захистити пам'ять про захисників

Міжнародно-правові наслідки Другої світової становлять легітимну основу кордонів, територіальної цілісності й міжнародного статусу України як суверенної держави. Не треба забувати про наш внесок у перемогу над нацизмом.

Віктор Ющенко: "Тому що українці..."

Наказ Берії та Жукова про виселення всіх українців у "віддалені краї Союзу РСР" у червні 1944 року не був виконаний через велику кількість депортованих (понад 27 мільйонів) та через страх перед можливим масовим переходом червоноармійців у лави УПА.
Коротко

СБУ видалa архівні документи про діяльність абверу в Україні

Служба безпеки України презентувала видання "Структура і діяльність органів німецької розвідки в роки Другої світової війни"

На Дніпропетровщині перепоховали останки 67 радянських воїнів

В 70-ту річницю нападу Третього рейху на СРСР Криворізька філія історико-пошукової організації "Пошук-Дніпро" провела перепоховання 67 бійців Радянської армії, знайдених в результаті пошукових робіт в районі селища Базавлук.

Люди не хотіли воювати за режим Сталіна - історик

Причиною провального для СРСР початку війни з німцями став морально-політичний занепад суспільства.

Анонс: акція проти чиновників, які дезінформують ЮНЕСКО

Завтра, 23 червня, о 10-00 відбудеться акція протесту проти дезінформації українськими чиновниками керівництва ЮНЕСКО щодо реального стану збереження історичних пам'яток у Києві.

ДОНЕЦЬКІ ШАХТАРІ СПАЛИЛИ ПРАПОРИ СРСР І ТРЕТЬОГО РЕЙХУ (відео)

Сьогодні, 22 червня, о четвертій ранку на вершині одного з териконів шахти ім. Челюскінців у Донецьку шахтарі-пенсіонери спалили прапори фашизму та більшовизму.

У Львові на білбордах зрівняли сталінізм і нацизм (ФОТО)

У Львові відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв нацистського та комуністичного режимів в Україні. У зв’язку з цим від сьогодні у місті з’явилась соціальна реклама на білбордах.

У Харковi вiдкрили пам'ятний знак астрономам, загиблим у роки окупацiї

На територiї Астрономiчної обсерваторiї (НДI Астрономiї) Харкiвського нацiонального унiверситету (ХНУ) iменi В. Н. Каразiна вiдкрили пам'ятний знак унiверситетським астрономам, якi загинули пiд час нiмецької окупацiї в 1941-1943 рр..

Львівська влада вшанувала загиблих червоноармійців

На Брюховицькому цвинтарі Львова за участі чільних представників влади міста і області перепоховали солдат Червоної армії, загиблих у Другій світовій війні.

Російські академіки: щодо війни двoх точок зору бути не може

Викладачі історії повинні виробити загальний підхід для вивчення ключових історичних моментів - зокрема, подій Великої Вітчизняної війни.

Німецькі історики зібрали молодих науковців для форуму про напад на УРСР

21 червня 2011 року в приміщення Посольства Німеччини відбулося відкриття Міжнародного Форуму "Історичної Майстерні Європа", присвяченого 70-ї річниці нападу німецького вермахту на Радянський Союз.