21 червня 2011
Тексти

Хто стоїть за провокаторами, псевдоєвреями і українофобами?

Діяльність одеських божевільних, які прикриваються фіговим листком боротьби з антисемітизмом, є політичною технологією проросійських антиукраїнських сил.

1920: поляки проти Будьонного у 3-D

Єжи Гофман зняв перший у Європі історичний фільм у форматі 3D - про те, як поляки зупинили переможний наступ Червоної армії у 1920 році. Полякам допомагала армія УНР, але не факт, що це буде відображено у стрічці.
Колонки

Сергій Шамара: "Великі" з "вітчизняними", досить піаритися на війні!

Ідеологема "Велика Вітчизняна війна" була і залишається "священною коровою" радянського патріотизму. На цьому патріотизмі будує свою історичну легітимність сучасна влада Росії i Білорусі. А віднедавна - і України.

Марія Матіос: Мир. Війна. І люди

Що ви знаєте про війну - ви, хто розкладає свої політичні пасьянси в надії розіграти "єврейське питання"? Наше покоління дотепер пожинає плоди трагедії 70-річної давності, яка не оминула нікого. Нікого! Навіть, якщо ти не мав жодного стосунку до воєнних дій. Як мої діди, наприклад...
Коротко

Анонс: як відбувалася мобілізація на Помаранчеву революцію?

Центр польських та європейських студій НаУКМА запрошує на відкриту лекцію професора Ольги Онух (університет Торонто) "Революційні моменти й революційні рухи в України: створення "Помаранчевої революції".

В Україні відзначать 70-річчя партизанського руху

Президент України Віктор Янукович підписав указ про святкування в 2011 році Дня партизанської слави та 70-річчя партизанського руху в Україні в період Великої Вітчизняної війни.

На могилі Невідомого солдата знову засмажили яєчню

У понеділок, 20 червня, арт-гурт "Яйце імені Кірєєва і Нестеренка" влаштував акцію на підтримку Ганни Сінькової, затриманої в березні 2010 року за наругу над могилою Невідомого солдата.

Сталін знав про планований напад Гітлера - російський архівіст

Матеріали збірки "Агресія", куди увійшло близько 200 агентурних повідомлень, текстів шифр-телеграм, аналітичних записок та інших розсекречених документів радянської розвідки, доводять, що Сталіну було добре відомо, коли Німеччина нападе на СРСР.

40 років тому на Дніпропетровщині знайшли Скіфську пектораль (ФОТО)

Це сталося 22 червня 1941 року о 14-й годині 30 хвилин під час розкопок на кургані Товста Могила у Дніпропетровській області.

ЯНУКОВИЧ ПРОСИТЬ АКТИВНІШЕ ШУКАТИ ПОХОВАННЯ ЖЕРТВ ВІЙН І РЕПРЕСІЙ

Президент України Вiктор Янукович доручив вжити додаткових заходiв з пошуку, дослiдження та благоустрою мiсць поховань жертв вiйни, полiтичних репресiй та iнших трагедiй українського народу.

Анонс: завтра у Львові відкриють виставку про жінок-остарбайтерів

У день початку радянсько-німецької війни, яка принесла жорстоку німецьку окупацію, Національний музей "Тюрма на Лонцького" відкриває виставку "Тріщина крізь усе життя" про долі українських жінок-остарбайтерок.

На Десятинній має бути і церква, і музей - заява Синоду УПЦ

Священний синод Української Православної Церкви вважає, що Десятинна церква має бути відроджена для молитви за Україну.

У Швеції відкриють пам'ятник Пилипу Орлику

29 червня 2011 року у шведському місті Крістіанстад відбудеться відкриття пам'ятника українському гетьману Пилипу Орлику - автору однієї з перших демократичних конституцій на теренах Європи.