24 грудня 2019
Тексти

Граф, вчений, перевертень: за що Путін призначив Потоцького "винахідником українців"

Президент Росії Володимир Путін в ході щорічної прес-конференції 19 грудня розповів, хто став автором української ідентичності. На його думку, про українців як про окремий від росіян етносі вперше заговорив "граф Потоцький, відомий дослідник, вчений і письменник".

1798
народився Адам Міцкевич, визначний польський поет


1865
у США ветерани-конфедерати створили Ку-Клукс-Клан


1914
перше в історії авіабомбардування - німці скинули бомбу на Дувр, Англія


1937
народився В'ячеслав Чорновіл, визначний український політик, дисидент

Коротко

АНОНС: «Розсекречені». Презентація онлайн-курсу про роботу з архівами КҐБ

Онлайн-курс «Розсекречені» детально розповідає, як розібратися з документами комуністичних спецслужб. Під час презентації експерти та розробники розкажуть про зміст курс та специфіку навчання, а також поділяться інсайтами створення освітнього міні-серіалу.

У Берліні встановили пам’ятну дошку на місці першого посольства України. ФОТО. ВІДЕО

У центрі німецької столиці, неподалік відомства канцлера, у суботу, 21 грудня, встановлено пам’ятну дошку на місці розміщення першого дипломатичного представництва України в Берліні.

У Кракові після тривалого ремонту відкрили найстарший у Польщі музей. ФОТО

У Кракові, після 10 років ремонту, урочисто відкрили Музей князів Чарторийських, у якому є, зокрема, найцінніша картина польських колекцій - «Пані з горностаєм» Леонардо да Вінчі.

Через обміління Дністра, з'явилась робота для археологів

Археологи Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника активно досліджують прибережну зону Дністра, де відбулось різке падіння води.

У соборі Паризької Богоматері вперше за 200 років не буде різдвяної меси

Уперше за 200 років у соборі Паризької Богоматері, що у квітні постраждав від пожежі, не відбудеться традиційна різдвяна служба - святкову месу проведуть у сусідньому храмі.

Росія наполегливо працює над переписуванням історії, - президент Литви

Президент Литви Гітанас Науседа звинуватив Росію у прагненні переписати історію, назвавши як приклад заперечення впливу таємних протоколів пакту Молотова-Ріббентропа на історію Європи, її сьогодення і майбутнє.