28 лютого 2011
Тексти

Лівобережні повстанці Київщини і Чернігівщини: їх порівнювали з Махном

"Загін увійшов у самісіньке гніздо бандитів - село Зазим'я. І тут у бою наш батальйон разом із командиром поліг смертю хоробрих". Насправді селяни знищили чекістів без бою - впустили їх, оточили, запропонували здатися, а потім постріляли. Врятувався лише один боєць.

Золоті жнива. Як польські селяни добували коштовності з могил

Ян Ґросс стверджує, що грабіж масових єврейських поховань у післявоєнний час став основоположним фактором економічного і соціального життя місцевостей, розташованих по сусідству із нацистськими таборами смерті - Освєнцимом, Треблінкою та іншими.
Колонки

Сергій Жадан: Війна пам'ятників

Та війна пам’ятників, котра триває в країні вже не перший рік, лише підкреслює, наскільки для них важливим є перевести все твоє незадоволення ними в площину боротьби з привидами історії, спрямовуючи твоє незадоволення і твій спротив не на міську чи обласну раду, а на меморіали та бюсти.
Коротко

"Український Севастополь" проти увічнення пам'яті вбивці російських офіцерів

Громадський комітет "Український Севастополь" виступає проти відкриття у місті анотаційної дошки радянському державному і партійному діячу Юрію Гавену.

ЗА ПРОПАГАНДУ КОМУНІЗМУ І ФАШИЗМУ ХОЧУТЬ ШТРАФУВАТИ НА 17 ТИСЯЧ

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону, який передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду, публічне схвалення тоталітарної ідеології та практики комунізму і нацизму.

Анонс: засідання історичного клубу про СБУ й архіви КДБ

Історичний клуб анонсує своє восьме засідання - присвячене цікавості Служби безпеки України до істориків, які працювали з архівами КДБ.

Польща не вимагатиме у Росії "компенсацію" за Катинь - посол

Польща не збирається вимагати від Росії матеріальну компенсацію за Катинь, заявив польський посол у Москві Войцех Зайончковський.

Помер останній американський ветеран Першої світової

Останній американський ветеран Першої світової війни Френк Баклз помер у віці 110 років.

ІНСТИТУТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ'ЯТІ ЗНОВУ ОЧОЛИВ СОЛДАТЕНКО

Кабінет міністрів призначив Валерія Солдатенка директором Українського інституту національної пам'яті, а музей Голодомору віддав Мінкульту.