29 жовтня 2010
Тексти

Убивця Бандери може бути ще живий

Агенту КГБ, з якого Кремль зробив професійного убивцю, мало би виповнитися 78 років, але невідомо не лише те, чи досі він живий, але навіть, в якій країні він міг би жити після ув'язнення в Німеччині.

Археолог Гліб Івакін: "На місці Десятинної має бути музей Хрещення Русі"

Ніхто з наших ієрархів жодного разу не підійшов до Десятинної... Московський патріархат у принципі не може бути вищим за Київський... Ми нарешті знайшли велику фреску... І блок кладки, який упав на тайник.

Львівські газети 1850-1939 рр. - від москвофільських до націоналістичних

Пропонуємо вам підбірку перших сторінок львівських газет - зі статтями від "Боже, царя храни" до "Мир у Європі під загрозою". Це те, що називається "історія в заголовках".

1966: київське "Динамо" виграє Кубок СРСР і водночас стає чемпіоном країни

Восени 1966 року "Динамо" робить свій перший "золотий дубль" - команда в гостях перемагає московське "Торпедо" і виграє Кубок СРСР. До того вони вже оформили чемпіонство.
Колонки

Володимир В'ятрович: Архіви КГБ намагаються зробити зброєю у політичній грі

Напередодні виборів використали архіви КДБ, але подали їх украй некоректно. Історики мають захищатися від таких спроб утягнути їх у політику. А архіви треба робити прозорими і зрозумілими.

Павло Солодько: Як написати на "Історичну Правду" (FAQ)

За тиждень існування "Історичної Правди" ми отримали перші відгуки в листах на редакційну пошту і в коментарях. Якщо відкинути паранойю на тему "Ви агенти ЦРУ/КДБ", то вимальовується блок запитань, які звучать постійно.
Коротко

Грузія ухвалює закон про люстрацію і заборону радянської символіки

Парламент Грузії 75 голосами проти одного прийняв у першому читанні законодавчу ініціативу депутата від меншості Гії Тортладзе - "Хартію свободи", яка містить положення щодо люстрації та викорінення радянської та нацистської символіки.

УЧИТЕЛЬ ІСТОРІЇ: "СПІЛЬНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ ІСТОРИКІВ - ЦЕ РАДЯНСЬКИЙ СОЮЗ"

Українська служба Бі-Бі-Сі запитала у вчителя з Полтавської області Івана Лисенка, який понад 40 років працював учителем і методологом викладання історії, про його думку щодо спільного з Росією методичного посібника для викладання історії в Україні.

На розкопках загинув ізраїльський археолог, який знайшов гробницю Ірода

Нещасний випадок з 76-річним професором Ехудом Нецером стався на місці його головного відкриття - в стародавньому кріпосному комплексі Іродіон, який в I столітті до нашої ери був резиденцією царя Ірода.

Анонс: "Світло Справедливості" з Канади

Євгенові Сверстюку, відомому українському
літератору-дисиденту, правозахиснику та публіцисту - за моральне, духовне та етичне лідерство

У Москві згадуватимуть тих, кого розстріляли, заморили голодом, убили в психлікарні тощо

У Москві сьогодні відбудеться акція «Повернення імен», присвячена жертвам політичних репресій, повідомляє УНІАН з посиланням на російську службу радіо "Свобода".

Литвин у своєму стилі: за спільний підручник, але "без політики"

Спікер парламенту Володимир Литвин - історик за освітою, який у радянські часи викладав цю дисципліну, наголосив на потребі підходити до питання спільного підручника з наукових, а не політичних позицій.