Євробачення-2007 і "Russia goodbye!". Реакція російських ЗМІ

Україна обрала свого представника на Євробачення 2007 за допомогою національного відбору, який відбувся 9 березня 2007 року. Українська телекомпанія оголосила про те, що вибір був відкритий, і всі виконавці, які хотіли взяти участь, мали право позмагатися за путівку до Гельсінки. Необхідно було лише надіслати заявки.

Національна телекомпанія України обрала вісім пісень і виконавців. Вєрка Сердючка перемогла у нацвідборі. Система голосування: 50 на 50 (журі + телеглядачі).

Отже, Україна зайняла друге місце на пісенному конкурсі 2007, набравши 235 балів. І одразу після цього у пісні з назвою "Dansing Lasha Tumbai" частина людей почула фразу: "I want you to see – Russia goodbye!" (Я хочу тебе бачити - Росія до побачення!).

І це викликало вкрай негативну реакцію на пісню з російської сторони. І улюблениця багатьох в Росії, пишногруда Вєрка Сердючка, випадково опинилася ізгоєм в країні, яка ще кілька місяців тому вважала українську "провідницю" своєї народною співачкою.

"Історична правда" вибрала найцікавіші реакції російських ЗМІ на виступ Вєрки Сердючки. Подаємо цитати мовою оригіналу.

NEWS.ru.com

 

"Новый скандал разгорается между Россией и Украиной спустя полтора месяца после "Евровидения". Второе место на конкурсе оборачивается для артиста Андрея Данилко гонениями в России.

Директора крупнейших концертных площадок отказываются работать с популярным артистом, выступающим под псевдонимом Верка Сердючка. Его уже вычеркнули из списка гостей нескольких крупных российских фестивалей, в частности, в Сочи и Юрмале.

4 июля Верка Сердючка должна была выступать на крупном фестивале в Сочи, однако в итоге в списке участников ее не оказалось.

Продюсер фестиваля в поддержку проведения Олимпийских игр-2014 в Сочи Андрей Разин рассказал, что владелец концертной площадки попросту не захотел видеть Верку в списке участников шоу. При этом Разин склонен расценивать ситуацию как целенаправленную и безосновательную травлю Данилко."

Dni.ru

 

"Андрей Данилко жестоко поплатился за то, что участвовал в конкурсе "Евровидение" от Украины и спел песню, в которой была (или не было) ставшая скандальной фраза "Russia Good Bye".

Сам артист уверяет: он такого не пел. Однако, Верка Сердючка, кажется, становится персоной нон грата в России. В начале июля Андрей Данилко в образе разбитной проводницы должен был выступить на большом музыкальном фестивале в Сочи.

Но потом выяснилось, что артиста в списке участников нет. По словам организаторов, владелец концертной площадки просто не захотел видеть Сердючку на мероприятии."

Комсомольськая правда

 

 

"На бедного Андрея Данилко (он же Верка Сердючка), который пришел на съемки программы, накинулась вся студия.

- Да как вам не стыдно, Андрей? - вопрошала женщина из первого ряда. - Это ведь страна, которая вас любит! Как вы могли?

- Не пел я этого, - хмуро отбивался Данилко. - Нет в песне таких слов. Это фраза из монгольского языка, а не из английского и означает совсем другое. Просто звучит похоже.

В студии тут же включили запись злополучной песни. Кроме "Russia, good-bye!" зрители услышали еще и "Русские, айн-цвай-драй!" и взбеленились окончательно. Единственным человеком, который защищал Сердючку, был певец Филипп Киркоров.

- Чего вы на него накинулись? - раскричался он. - Это его дело, что петь! А вы, девушка (обратился он к одной гостье), вообще напоминаете мне "розовую кофточку"!

Девушка обиженно замолчала, но на этом приключения Данилко не кончились. Сотрудники "Пусть говорят" провели на улицах Киева опрос на тему: правильно ли посылать на конкурс Сердючку?

- Да мы вообще не понимаем, кто принял это странное решение. У нас такая поющая страна, неужто послать больше было некого? - заявил один из респондентов.

Этот комментарий окончательно вывел Верку - Андрея из равновесия.

- Могу и не ездить, - пробурчал артист. - Да мне вообще плевать, кто отправится на "Евровидение" и кто там что выиграет!"

Utro.ru

 

"Верку Сердючку не пускают на российскую сцену. Власти Сочи запретили ее выступление на фестивале в поддержку зимних Олимпийских игр. Причиной гонений стали всего лишь два слова, спетые Сердючкой на "Евровидении"

Conf.7ya.ru

 

"Но мне правда любопытно - а России и россиянам и впрямь так интересно, спел ли Данилко на Евровидении "Russia, good-bye" или "Lasha tumbai"?

Навеяно некоей истерией, которая разворачивается сейчас (да-да, уже после завершения Евровидения) вокруг несчастного Данилко. В рунете уже КУЧА форумов и блогов, в которых гневно и в самых нецензурных выражениях клеймится и сам Данилко, и его "Раша гудбай".

Дескать, "ДА КАК ОН МОГ???" и "давайте теперь дружно объявим ему бойкот! не будем покупать диски, не будем слушать его песни, не будем пускать на ТВ и т.д." И это все на полном серьезе.

Вчера-сегодня подтянулись и знаменитости. Макс Фадеев сказал в интервью: "Я ему [Данилко] теперь, после того, как он спел "Россия, прощай!", руки не подам!!!" Вот так вот.

А вы что думаете? Что, великая держава типа России разве действительно что-то теряет от того, что какой-нибудь комик где-нибудь споет что-то вроде того, что спел Данилко? Тем более, что те же украинцы в своей массе уверены, что пародировал он как раз их – Украину в ее неуемном стремлении откреститься от России и совместного прошлого..."

Нагадуємо, що Сам Андрій Данилко спростовував цю інформацію і зазначав, що "Лаша тумбай" це лише словосполучення монгольською мовою. Після перемоги Джамали у 2016 році він знову прокоментував цей прецедент:

"По-перше, це був перший прецедент, коли був скандал такого масштабу. Минуло вже 10 років, але про це до сих пір пам'ятають. Це люди, які мають вагу. Їх розлютило те, що Сердючка мала фантастичний успіх, тому і придумали "Рашу гудбай", яка співзвучна "Лаша тумбай". Все це було подано російській публіці так, що я плюнув в обличчя Росії....

Я дуже добре ставлюся до російської групи "Serebro", яка тоді виступала від Росії на Євробаченні. До цих дівчаток все це не має ніякого відношення. Але як я розумію, це була прем'єра і презентація групи на Євробаченні, і "Срібло" готували на "срібне місце".

В результаті з'явилася б гарна легенда. Але я просто перейшов дорогу, і сам зайняв це місце. Це розлютило тодішнє керівництво деяких російських каналів і продюсерів цієї групи. Я розумію їх злість."

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.