"Дуже добре, що в Україні нарешті перестали плакати" – Андрій Кокотюха

Моя настанова як автора, і наша настанова як творців фільму "Червоний", – не треба скиглити. Досить вбивати українців. Українець повинен давати здачі, і він дає здачі, він огризається, коли його "пресують". Тепер він не терпить стусанів, а огризається, іде в бій та перемагає.

"Сковорода є власністю українського народу, християнського світу і людства"

Чи був визначний філософ і письменник Григорій Сковорода матеріалістом? Чи зазнав він впливу на себе з боку Реформації? Чому він прирік себе на слухняність Богові?

"Безпека" комуністичної Польщі проти українських греко-католиків

"І вас переслідувати будуть". Штрихи до історії репресій проти Української Греко-Католицької Церкви в Польщі у 1944–1957 рр." - таку назву має нова книга польського історика, професора Ігоря Галагіди, яка вийшла у видавництві УКУ. Фрагмент для читачів "Історичної правди".

Олекса Грищенко. Повернення в Україну

У Києві Грищенко відкрив для себе малярство й чисті кольори. Москва ввела його в середовище авангардистів, познайомила з кубізмом і багатими збірками ікон; тут він розробив основні засади динамокольору. Стамбул дозволив остаточно виробити власний стиль. У Греції й на Криті майстер сягнув своїх вершин.

95 тез Мартіна Лютера, які змінили церкву і світ

За легендою Мартін Лютер прибив ці тези, написані латиною, до дверей Замкової церкви у Віттенбергу. Сучасні вчені ваажають, що він вчинив інакше - розіслав цей текст знайомим теологам, представникам аристократії. Він розійшовся всією Німеччиною, а потім і світом.

"На підставі показань Рудого". Чи був насправді зрадником волинський командир УПА?

Радянська й сучасна російська пропаганда стверджує, що командир з'єднання груп "Завихост" Юрій Стельмащук–"Рудий" здав чекістам командувача УПА-Північ Дмитра Клячківського–"Клима Савура". Однак архівні документи розповідають іншу історію.

Пришестя Месії, або Про ситуацію навколо створення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр"

В Україні є багато місць, у яких разом з убитими євреями захоронені й неєвреї, який під час "єврейських акцій" долчуали до євреїв. Однак на пам'ятниках на цих могилах – тільки єврейська символіка, і ніхто не збирається ці пам'ятники міняти. Це – єврейські захоронення, а не захоронення якихось "радянських людей - жертв фашизму" (рос.)

В’ячеслав Чорновіл. "Неугомонный" у боротьбі за Україну

Журналіст, який пішов проти злочинної комуністичної системи і політик, який своєю діяльністю наближав створення незалежної держави. Це одна людина - Чорновіл. Очевидно, що в день проголошення Акту Незалежності України 24 серпня не можна не згадати того, без кого ця дня не було б.

Причинки до історії протестантського книгодрукування та преси

Журналістика та книговидання є протестантськими витворами, "дочкою Реформації". Друкарський верстат уможливив постання такого типу релігійності, де раціональне пізнання, споглядання сакрального Тексту й особисте його тлумачення посіло центральне місце.

Між поліцією та військами СС. Галицькі добровольчі полки

...Спокійна служба на стаціонарних позиціях призвела до того, що місцеві загони УПА спробували розпропагувати вояків полку, щоб змусити їх до переходу в лави повстанців. Частково це їм вдалося і полк, який на початку квітня 1944 року отримував непогані відгуки від командування, вже в кінці місяця фактично втратив боєздатність.

Український учень Лютера: Станіслав Оріховський-Роксолан

Станіслав Оріховський-Роксолан як історик та політичний мислитель стояв біля витоків новочасної української інтелектуальної традиції.

Як над Київрадою "бандерівсько-петлюрівський" прапор підіймали

Зі спогадів в. о. голови Київради Олександра Мосіюка про підняття синьо-жовтого прапора над столицею.