Найкращий час для примирення минув. Що далі?

Найкращий час для примирення минув. Після Майдану здавалося, що поляки і українці мають шанс швидко розрахуватися із складними сторінками спільного минулого. Проте хвилі ентузіазму і взаємної довіри швидко відхлинули від берега порозуміння.

Ольґерд Бочковський: Я звинувачую!

"J`accuse!" Бочковського поставило запитання: якби ж пролунало європейське, а не лише українське, "J`accuse!" щодо злочинів більшовиків – чи тоді стало б можливим 23 серпня 1939 року? Саме тоді "сіамські близнюки" домовилися про розв’язання найстрашнішої з воєн в історії. Яку відповідальність за це несуть ті, хто брехав, виправдовував або просто мовчав у справі Голодомору?

Люди Правди, кремлівська пропаганда і корисні ідіоти

"Потьомкінські села? Не знаю… Те, що я бачив у Росії, було прекрасно, а про те, чого я не бачив, я не можу говорити!.. Але голод!.." Ризькі газети докладно описували емоції Ерріо — запитання про голод чомусь вивело його з рівноваги: "Це брехня! Чистісінька, чистісінька, чистісінька брехня!.."

Справа "плакардів": причина чи привід для зміни релігійної політики Франциска І Валуа

У 1519 році до Парижа в пачках по 100 екземплярів надійшли брошури Мартіна Лютера. Опір поширенню нового "єретичного" вчення в першу чергу розпочав Паризький університет, у стінах якого ще досі панував схоластичний консерватизм.

Акім Галімов: "Поки ми розробляли фільм, вони встановлювали пам’ятники імператорам в Криму"

Цікавих історій в нашій країні багато, але вони лишаються на рівні квартир, адже часто стосуються саме літніх людей, які не користуються засобами зв’язку та соціальними мережами. Ми маємо їх знаходити, бо через особисту призму людини ти більш об’єктивно та більш повно розумієш трагічні події.

Орел проти лева: польсько-чехословацький спір про Тешинську Сілезію

Місцеві поляки, які з ентузіазмом зустрічали свої війська, не відчули особливих змін. Навпаки, ціла низка польських громадських організацій закрилася, біль­шість адміністративних посад обійняли не місцеві поляки, а прибулі з метрополії. Яскравий приклад — кількість польських газет у регіоні зменшилася з 31 до 17.

Чому в Кремлі не відзначають сторіччя революції 1917 року?

"Ленін був такий освічений, родом з хорошої сім'ї, з хорошого міста. Навіщо йому було очолювати революцію?" Ми стоїмо посеред величезного меморіального комплексу, всередині якого стоїть будинок, де Ленін народився. "Ми до цих пір задаємо собі це питання", - каже вона.

Геній конформізму. Чому історик Багалій не став прем'єром у Скоропадського

У середині липня 1918 року Гетьман Павло Скоропадський вирішив змінити уряд і мати такого прем’єра, який би примирив самостійників, федералістів, українофілів, москвофілів, єврейські національні організації і партії. Найпривабливішою здавалася кандидатура харківського професора Дмитра Багалія.

Чи справді винен "Рудий"? В офіційній версії не все сходиться

Загибель Дмитра Клячківського – наслідок трагічного збігу обставин, і свідчення Юрія Стельмащука – лише одна з них.

"Мученик Іван Мойсеїв". Історія християнина в Радянській Армії

Він був звичайним юнаком. Звичайним сином. І звичайним військовослужбовцем. Але він вірив у Бога і це стало причиною репресій і, зрештою, звірячого вбивства. 45 років тому.

Польські воєнні злочини у Карпатській Україні

У офіційної Варшави був мотив до фізичного знищення своїх громадян українського походження, які втекли на Підкарпатську Русь, щоб вступити до лав Карпатської Січі. І ці злочини мали місце на карпатських перевалах у 1939 році.

Винен таки "Рудий". Відповідь на статтю Сергія Рябенка

Оржівська операція планувалася штабом Внутрішніх військ Українського округу в м. Рівне з метою виявлення та знищення командира УПА-Північ "Клима Савура". Підставою для її проведення стали свідчення захопленого Ю. Стельмащука-"Рудого". Про це говорять усі тогочасні документи.