Микола Лівицький – український президент зі Жмеринки

Микола Лівицький був одним з президентів УНР. Президентом вже неіснуючої де-факто держави. Разом з однодумцями він відстоював українську незалежність ведучи боротьбу в кабінетах, на з’їздах та конференціях, постійно нагадуючи світовій спільноті, що Україна є і завжди буде.

Йосиф Сліпий, кенгуру і корова Джульєта

"Качкодзьоб в пачці прийшов… він забальзамований і сподіюся, що до місяця буде в Музею найбільш атракційним експонатом з "ківі"
- писав Йосиф Сліпий в Австралію.
Кожний має свої слабкості. Великі люди мають - великі слабкості.
Патріарх УГКЦ мав незвичайне хобі.

Перші сотні УПА. Як починалась антинацистська боротьба на Волині в 1943 році

На кінець весни 1943 року нацисти почали розуміти, що мають справу не з хаотичними нападами поодиноких "банд", а з організованим повстанням проти їхньої влади на Волині. Керівник генерального округу "Волинь—Поділля" Генріх Шене змушений був констатувати, що в районах Горохів, Любомль, Дубно, Луцьк і Кременець повністю "панують націоналістичні банди".

"Нептун-47" — таємна зброя МГБ

Для боротьби з українськими повстанцями співробітники МГБ УРСР на початку 50-х років застосовували спеціальні засоби, які дозволяли отруїти або знешкодити людину, а потім у непритомному стані захопити її.

Бійки, смерті і підпалений університет. Як у Львові зустріли Брестський мир

Поляки вважали, що УНР хоче відібрати у них серце Польщі. Дев'ятого лютого (27 січня) 1918 у Бересті був підписаний мирний договір. Серед іншого у договорі було відзначено, що Холмщина і Підляшшя відходять УНР. Цей пункт і спричинив заворушення у Львові.

18-20 лютого. Що відбувалося в регіонах. СПОГАДИ

Було розуміння того, що ми вже так далеко зайшли, що зачистка Майдану нічого не дасть. Сам розвиток подій, психологічний настрій майданівців показував, що навіть якщо Майдан розженуть, це не буде кінцем — тоді почнеться вже інша історія…

Гроші революції. Хто, коли і як надрукував перші гроші республіки

«Іншої грошової одиниці у нас не було, крім гривні їй годиться й бути нашою монетною одиницею. Була вона одиницею за нашої старої держави – нехай буде і за нової…» - писав Михайло Грушевський у 1918 році

Світло й тіні Брестського миру

"Українці дуже відрізняються від російських делегатів. Вони значно менш революційно налаштовані, вони набагато більше цікавляться своєю батьківщиною і дуже мало – соціалізмом. Їх власне не цікавить Росія, а виключно Україна, і всі їхні прагнення направлені на те, щоб якомога швидше звільнити її".

Боротьба за "Хліб", або Забутий шедевр українського кіноавангарду

У квітні 1930 року "Кіно-газета" писала про "кричущий та неймовірний факт, що стався у Харкові. "Картину "Хліб", що відображає найострішу тему, тему класової боротьби на селі наші прокатники провалили. Випустили на екрани без належної промоції та реклами. Випустили раптово".

Чому "Вісла" не дорівнює Волині. Відкритий лист до Ґжеґожа Мотики

І злочини УПА щодо польського населення, і злочини АК щодо українського населення слід розглядати у взаємозв’язку, і оцінювати за єдиними стандартами

Замість епілогу до Кривавого віку

Як осмислити і переосмислити ціле століття? Які ідеї змінювали людину, штовхаючи до глобальних воєн і тоталітаризму? Як повернутися до свободи, справедливості і солідарності? Останні сторінки книги «Кривавий вік» Мирослава Поповича (рос).

Її звали «Куртизанка». Секс-шпіонаж в КГБ УРСР

Вперше вона з’явилася у Львові в липні 1966. Мала українське коріння і французьке ім’я. КГБ підозрював: вона – Джеймс Бонд у спідниці. Так почалася справа під криптонімом «Куртизанка».