Вітольд Шабловський: "Не вірю, що порозуміємось, але хочу спокійно поговорити"

Волинь у 1943-му була абсолютним пеклом. Майже усі євреї та роми були знищені. На додачу – УПА почала вбивати поляків, а поляки почали чинити репресії у відповідь. Але у цьому страшному місці в той час знайшлись люди, які постали на вершині людяності. Вони ризикували своїм життям, щоб урятувати сусіда, або хоча б якось йому допомогти.

Месія для України. Великий міт Михайла Грушевського

Непомітно для себе російська влада зробила з Грушевського героя, мученика, ба більше – месію: "...ми всі вважали його за "некоронованого короля України", який, як приїде, то дасть всьому порядок і лад"

Як Україна розробляла бортові комп’ютери для радянських ракет

Системи керування, які серійно випускав Київський радіозавод, розробляв "Хартрон"; відтак їх постачали на Південний машинобудівний завод. Завдяки співпраці цих підприємств в Україні постав один із найпотужніших центрів ракетно-космічної галузі.

Українська мати польської Солідарності. Невідоме дитинство Анни Валентинович

Для декого у Польщі українське походження однієї із найбільш заслужених діячок Солідарності досі викликає роздратування. Вона ніколи не говорила публічно про своє коріння. Чому?

"Найпопулярніша воячка українського роду..." Лейтенант і волонтер Анна Храплива

Прообразом сучасного волонтерського руху були ініціативи української діаспори під час Другої світової. Це історія про чарівну дівчину з Канади, яка завдяки війні стала активісткою українських гуманітарних організацій.

"Ріббентроп казав, що відчував себе у Москві як серед соратників по партії"

Німецький дослідник аналізує щоденники одного з чільних нацистських ідеологів і державних діячів Третього Рейху Альфреда Розенберга. Обставини переговорів зі Сталіним, розподіл Східної Європи, війна з Фінляндією та інші таємні сторінки історії Другої світової війни та її причин (рос.)

Чи був геноцид? Документ із Волині 1943-го

В основі геноцидної концепції лежить переконання, що метою було знищення усіх поляків, які перебували у зоні досяжності українських повстанців. Про зовсім інше читаємо у звіті з одного району Волині за той самий, страшний і трагічний липень 1943.

Леся Бандера (1947-2011): "Тату, Ти є символом для цілої країни..."

Після вбивства батька тринадцятилітня дочка провідника ОУН почала вести щоденник, в якому писала про все приємне і наболіле: про Бога, місце людини в цьому світі, першу любов, кіно, музику, морозиво та всякі дівочі пригоди.

"Амбасадор поневоленого народу". Українська діаспора і уряд Канади

Чому сьогодні, в умовах російської військової агресії, Канада підтримує Україну у прагненні побудувати незалежну, демократичну державу, та як на політику Канади вплинула українська діаспора?

Бій підпільників ОУН на Київщині влітку 1951 року

ОУН - це не суто західноукраїнський феномен, як про це багато хто думає. "Богун" і "Орлич" - підпільники-націоналісти дали останній бій комуністичній державі у селі Ожегівка Володарського району. Ким були ці хлопці, чому вирішили загинути, але не здатися ворогові?

Донька неба. Крилата доля Марії Доліної

Загалом Марія Доліна, пройшовши війну командиром ланки та заступником командира ескадрильї, здійснила 72 успішних бойових вильоти, скинувши на противника понад 45 тис. тонн бомб та взявши участь у 6-х повітряних боях.

"ЗРАДА" у Сеймі: польський парламент дискутує про Волинь. 20 цитат

У польському Сеймі в середу відбулася дискусія напередодні прийняття закону і постанови у справі встановлення Дня мучеництва кресов’ян та кваліфікації Волинської трагедії.