Як Жуков і Берія "наказали" депортувати усіх українців до Сибіру

Несподівано старий фейк про "наказ" виселити усіх українців з України знову відродився і масово поширюється в Мережі. Що насправді мало місце в історії? Чи є підтвердження таким намірам Георгія Жукова та Лаврентія Берії?

Заряджені на боротьбу. Богдан Горинь про уроки українського дисидентства

У листопаді 2016 року учасники дисидентського руху радянських часів зібрались у Львові, щоб відзначити сорокаріччя створення Української Гельсінської групи. Учасником групи, а також співзасновником Української Гельсінської спілки 1988 року, був і львів’янин Богдан Горинь.

Ковель: міцний горішок для радянських партизанів

Практично вперше на території України радянські партизанські загони повинні були взяти під контроль великий населений пункт, що розташовувався в безпосередній близькості до лінії фронту, а не далеко в тилу.

Василь Овсієнко: "Буде другий етап розпаду імперії, адже Путін успішно веде Росію до погибелі"

Дисидент Василь Овсієнко про мишку, яка допомогла вирвати ріпку радянської влади.

Принцип доміно. З чого почалася Велика Війна

Сім пострілів сербського студента Гаврила Принципа призвели до початку Першої світової війни. Але чому вбивство спадкоємця престолу Габсбургів мало такі катастрофічні наслідки для всього людства? Хто побачив, що політичні сили розставлені, як доміно, і запустив механізм, який перекроїв карту Європи?

Стати канадцем, залишившись собою: досвід Канади по управлінню багатокультурністю

Основною метою багатокультурності було та залишається створення символічної національності, яка б зберігала культурні та релігійні особливості кожного канадця.

Голодомор у Харкові: коло життя, коло смерті, чорні нитки історії

Навколо Харкова була смуга життя — приміська зона, де мешкали працівники промислових підприємств і їхні родини. Тут не було тотального мору. Коло смерті починалося за 40—50 кілометрів від столиці.

Понад 5000 масових виступів. Як українське село чинило спротив колективізації

"Повстання шириться з кожним днем й стає нам великою загрозою. Усі активісти тікають в паніці до великих міст, бо куркулі, які повстали… не дають пощади ні на хвилину життя"

Митці на барикадах: Розпач і Гнів на Михайлівській

"Я не пам’ятаю взагалі, щоб я колись таке відчував. Це був не відчай, це було відчуття, ніби я прокинувся в абсолютно іншій реальності, і водночас розуміння, що із цим потрібно щось робити, але поки не зрозуміло що".

Медсестри Першої світової. Навіть гора прийшла до них з поклоном...

Вони є не меншими героями, ніж ті, кого вони врятували і чиї імена є в підручниках і мемуарах. Історії жінок, які стали сестрами милосердя в армії, на флоті, в Європі, у Сибіру, Сполучених Штатах та Канаді. Вічним пам'ятником "голубкам" є гора Едіт Кевелл у Скелястих горах.

Семен Айзенштейн — забутий піонер вітчизняної радіотехніки

Його ім'я на Батьківщині було приречене на забуття, незважаючи на те, що по смерті Попова в 1906 р. він став його духовним спадкоємцем і найпомітнішим вітчизняним діячем у галузі радіотехніки.

Україна в планах Третього рейху і режиму Путіна. Згадуємо Нюрнберг

У жовтні 2016-го виповнилося 70 років від дня закінчення Міжнародного трибуналу у німецькому місті Нюрнберг, який розслідував злочини проти людяності. Нацистські злочинці і їхній режим були покарані. З цієї перспективи цікаво подивитись на політику Росії і персонально її президента Путіна щодо України.