Навіщо Україні закон про відкриті архіви?

Центр досліджень визвольного руху в рамках програми "Відкриті архіви" вдруге провів експертне опитування щодо доступу до архівів, які містять інформацію про жертв політичних репресій радянської доби та її ключових діячів.

Результати декомунізації в Харкові. Думка фахівця

Перейменування мали б супроводжуватися широкою роз’яснювальною кампанією у ЗМІ. Цього не видно. Чути лише посилання на закон. Що у противників декомунізації викликає цілком логічне питання: коли не виконуються десятки інших законів, чому саме цей має виконуватися беззастережно?

Новорічний кошмар Астрід Ліндгрен. Недитячі нотатки

Це був той етап Другої світової, коли Гітлер і Сталін пліч-о-пліч воювали проти Європи, окуповуючи все більші території. Вражають історичні паралелі з "гібридною війною" на Донбасі. Ось що авторка "Карлсона" і "Пеппі Довгої Панчохи" писала у своєму щоденнику...

Наше становище [ставлення] до російського народу

УПА про ставлення до росіян: "Російський народ — наш безпосередній сусід, і співпраця наша може розвиватися дуже успішно, якщо буде вона будована не на імперіалістичних співвідношеннях, а на справжній дружбі і рівноправності".

Як формувалась ізраїльська ідентичність. ЛЕКЦІЯ

...Ми все ж таки європейська країна. Точніше, східноєвропейська. Географічно Ізраїль в Азії, геологічно – в Африці, але в культурному відношенні ми, звичайно ж, Європа. Причому Центрально-Східна Європа.

Український рух на Донеччині 1917—1958. Лекція Олександра Добровольського

Оунівці заснували на Донеччині близько 600 шкіл, 8 із 12 українських газет, охопили мережею 18 із 35 районів, організували три окружні проводи та змогли поновити два склади обласного проводу після німецьких репресій

Відкриті архіви: поради для архівістів

Декомунізація відкриває значні можливості користування документами репресивних органів СРСР для пізнання історії. Цей текст — про особливості застосування нового закону працівниками архівних установ.

Перша Чехословацька республіка: від проекту до реалізації

Для нас, українців, які звикли чути публічні заклики і звинувачення політиками своїх попередників, буде цікаво знати, що публічно до війни Масарик не виступав за незалежність Чеських земель, а тим більше за створення Чехословаччини.

Чи потрібен Україні націоналізм. І який? Дискусія з Енн Епплбом

Історично кожна західноєвропейська демократія була результатом націоналістичного руху або патріотичної чи ліберально-націоналістичної революції. Не можна мати демократію, якщо спершу не буде певного виду націоналізму.

Подружні зради в галицьких сім’ях кінця ХІХ - початку ХХ століття

Відповідно до австрійського законодавства, жінка повинна була з розумінням ставитись до нетривалої зради чоловіка, бо "стислий зв’язок чоловіка з третьою особою не дорівнює перелюбству".

Судити чи розуміти гайдамаків? Тарас Чухліб про Коліївщину

...мешканці села Борове Овруцького повіту на Київщині наприкінці 1780-х рр. заявили польським урядовцям: "Якщо можна з тих країв всіх панів-ляхів вигнати, то знову було б yсе добре".

Історія невдах і різунів. Василь Расевич про Коліївщину

Наш сучасний український історичний наратив мало чим відрізняється від радянського... З історією, в якій є місце тільки соціальним низам, козакам, гайдамакам та повстанцям, потрібно щось робити.