31 січня в історії

1605 - війська Лжедмитрія I, підсилені українськими козаками, ударили по російському царському війську біля села Добриничі (нині - Брянська область).
У цьому бою російські війська вперше застосували лінійний бойовий порядок й розбили армію Лжедмитрія

1606 - страчений Гай Фокс, англійський дворянин-католик, найвідоміший учасник Порохової змови проти англійського та шотландського короля Якова I.
Саме Фокс мав запалити ґніт, що вів до наповненого порохом приміщення під палатою лордів у Лондоні. Там він був арештований у "ніч Гая Фокса" 5 листопада 1605 р., невдовзі засуджений і четвертований

1714 - імператор Петро I заснував у Петербурзі кунсткамеру - найстаріший музей Росії

1747 - у Лондоні відкрилася перша клініка з лікування венеричних захворювань - госпіталь "Lock"

1797 - народився Франц Шуберт, австрійський композитор

Франц Шуберт

1865 - народився Тихон (Василь Беллавін), патріарх РПЦ, перший після встановлення патріаршества в Росії (у 1917-1925 рр.). Канонізований у 1989 р.

1865 - хімік Дмитро Менделєєв захистив дисертацію "Про з'єднання спирту з водою".
Умовна дата народження рецепта російської горілки

1876 - у США ухвалено рішення про переселення корінних американців у резервації

1878 - у ході російсько-турецької війни після низки перемог, здобутих генералами Гурком та Скобелєвим, дві країни підписали Адріанопольське перемир'я

1891 - перша спроба Португальської республіканської революції в місті Порту

1893 - у Патентному бюро США зареєстрована торгова марка "Coca-Cola"

1911 - народилася Ванга (Вангелія) Гуштерова, знаменита болгарська провидиця.
За 55 років Ванга прийняла більше мільйона людей із різних країн. До сліпої неписьменної жінки прилітали навіть великі політики. У 1967 р. Ванга була оформлена як державний службовець, почала отримувати офіційну зарплату - 200 левів на місяць. Візит до неї став коштувати для громадян соціалістичних країн - 100 левів, для громадян західних країн - 50 доларів. Ванга стала розкрученим брендом Болгарії, принісши країні близько 100 млн. доларів.
Ванга не лікувала, а була здатна визначати захворювання з великою точністю, направляти людей до лікарів і цілителів, пророкувати подальшу долю.
Сьогодні - її 100-річний ювілей

Ванга Гуштерова

1912 - у газеті "Нью-Йорк івнінг джорнел" опублікована перша у світі сторінка коміксів

1918 - декретом Раднаркому в Радянській Росії впроваджується західноєвропейський календар: зранку настане 14 лютого

1920 - у Нью-Йорку вийшов перший номер газети "Українські щоденні вісті"

1924 - на ІІ з'їзді рад затверджена остаточна редакція першої конституції СРСР

1924 - у Шамоні (Франція) завершилися І зимові Олімпійські ігри, в яких брали участь 16 збірних.
У командному заліку перемогла збірна Норвегії - 17 медалей (4+7+6)

1938 - народився Беатрікс, королева Нідерландів з 1980 р.

1943 - німецький командувач 6-ї армії Фрідріх Паулюс у день присвоєння йому звання фельдмаршала капітулював під Сталінградом

1945 - уперше після громадянської війни собор Російської православної церкви провів проурядову молитву - за Сталіна та за перемогу

1949 - у Львові загинув полковник Олекса Гасин - керівник головного штабу УПА на прізвисько Лицар, близький дорадник командувача УПА Романа Шухевича, генератор ідей, які Шухевич втілював у практику збройних визвольних змагань.
Конспіратора Лицаря вистежили співробітники 5-го відділу УМДБ. Гасин почав стрілянину, а коли вже не міг утікати від погоні, вистрілив собі в рот і помер на місці

1953 - унаслідок прориву дамб почалася повінь на узбережжі Північного моря в Нідерландах. Загине близько 1900 осіб

1955 - у США продемонстровано роботу першого музичного синтезатора

1961 - США запустили космічну ракету зі своєю першою твариною на борту - шимпанзе Хемом. Мавпа успішно повернулася на Землю

1977 - у Парижі відкрито Національний центр мистецтв і культури імені Жоржа Помпіду

1990 - у Москві на Пушкінській вулиці відкрився перший в СРСР ресторан швидкого харчування "McDonald's"

 
Черга до цього капіталістичного дива розтягувалася на сотні метрів (див. відео)

2004 - марсохід "Opportunity", який прибув на Марс 25 січня, відправився вивчати Червону планету

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.