10 квітня в історії

1710 - у Великій Британії набув чинності закон про авторське право - перший у світі

1741 - король Пруссії Фрідріх ІІ розгромив австрійців у битві біля Мольвіца (Силезія)

1847 - народився Джозеф Пулітцер, американський журналіст, видавець, засновник журналістської Пулітцерівської премії

1849 - американець Уолтер Хант запатентував безпечну шпильку

1864 - у Львові почав працювати перший професійний український театр "Руська бесіда" на чолі з Омеляном Бачинським

1898 - народився Мстислав (Скрипник), визначний український громадський і церковний діяч, патріарх Української автокефальної православної церкви.
Під час визвольних змагань 1917-1921 рр. - старшина для особливих доручень Головного отамана УНР Симона Петлюри, його рідного дядька.
Із 1947 р. - у США, у 1949 р. обраний першоієрархом УПЦ

Патріарх Мстислав

1906 - група есерів на чолі з Рутенбергом повісила на дачі в Озерках Георгія Гапона - православного священика, агента царської охранки, профспілкового діяча, який спричинив "криваву неділю".
Гапон вів подвійну гру з революціонерами і поліцією, й есери вважали, що Гапон вирішив здати їх поліції

1912 - англійський лайнер "Титанік" вийшов із порту Саутгемптон у своє перше й останнє плавання

1913 - київська міська управа уклала угоду з німецькою фірмою Бенна Гоггенау про рух автобусів у Києві.
Згідно з цією угодою, в місті повинно було функціонувати п'ять автобусів

1917 - на нараді робітників і промисловців Донбасу схвалено рішення запровадити 8-годинний робочий день

1919 - народився Юрій Силантьєв, радянський диригент.
Із 1958 р. і до кінця життя - головний диригент естрадно-симфонічного оркестру Всесоюзного радіо і Центрального телебачення

1919 - червоні війська оволоділи Проскуровом (Хмельницьким), а на півдні вступили до Криму, де зайняли Сімферополь

1919 - у Рівному Рада народних міністрів УНР видала постанову про введення у вищих початкових школах обов'язкових предметів: української мови та літератури, історії України

1922 - у Генуї відкрилася міжнародна конференція з економічних та фінансових питань (завершила роботу 19 травня), в якій брали участь представники 28 капіталістичних країн і делегація Радянської Росії, очолювана Григорієм Чичеріним.
У ході конференції радянським дипломатам вдалося прорвати економічну і політичну блокаду країни західними державами, уклавши Рапалльский договір із Німеччиною

1925 - російське місто Царицин перейменоване в Сталінград (нині - Волгоград)

1932 - президентом Німеччини в другому турі виборів знову обраний Пауль фон Гінденбург (53% проти 37% у Адольфа Гітлера)

1938 - ЦК КП(б)У прийняв постанову про реорганізацію української національної школи

1938 - у Німеччині та Австрії відбувся плебісцит про аншлюс.
За офіційними даними, в Німеччині за аншлюс проголосувало 99,08% жителів, в Австрії - 99,75%

1939 - наркома водного транспорту СРСР Миколу Єжова заарештували за обвинуваченням у "керівництві змовницької організацією у військах і органах НКВД СРСР, у проведенні шпигунства на користь іноземних розвідок, у підготовці терористичних актів проти керівників партії і держави та збройного повстання проти Радянської влади".
Таким чином, під коток репресій потрапив сам їх організатор у 1937-1938 рр. (тоді - народний комісар внутрішніх справ СРСР)

1940 - Ісландія відокремилася від Данії

1941 - проголошення фашистської Незалежної держави Хорватія

Герб НДХ з емблемою усташів

1944 - радянські війська взяли Одесу, а в Криму форсували Сиваш і взяли Армянськ та ін.

1945 - війська 2-го Українського фронту звільнили м. Тренчин в Чехословаччині.
Війська 3-го Українського фронту вибили німців із південної частини Відня

1955 - СРСР і КНР підписали угоду про будівництво в Китаї циклотрона та створення ядерного реактора

1963 - загибель в Атлантиці американського атомного підводного човна "Трешер" з усім екіпажем (129 осіб), досі не пояснена

1969 - перший політ першого радянського винищувача зі змінюваною геометрією крила МіГ-23

1970 - Російська православна церква (РПЦ) надала автономію православній церкві США

1972 - відкриття для підписання міжнародної Конвенції про заборону біологічної та токсинної зброї

1979 - у космос на радянському кораблі полетів перший космонавт Болгарії - Георгій Іванов (справжнє прізвище - Какалов)

1990 - президент СРСР Михайло Горбачов підписав закон "Про основи економічних відносин Союзу РСР, союзних і автономних республік", що розмежував повноваження Союзу й республік в економічній сфері, визначив їх фінансово-економічні відносини тощо

1992 - у Запоріжжі відкрився перший фестиваль мистецтв "Козацькому роду нема переводу", присвячений 500-річчю Запорізького козацтва та 225-річчю Коліївщини

1998 - у Белфасті урядами Британії та Ірландії підписана мирна угода Страсної п'ятниці про політичне врегулювання конфлікту в Північній Ірландії.
Договір передбачав створення в Ольстері автономних органів влади та низку інших заходів, що стосуються політичних та конституційних аспектів північноірландського конфлікту.
У травні угода була схвалена виборцями Північної Ірландії в ході референдуму

2010 - під час заходу на посадку в аеропорту Смоленська (Росія) в умовах поганої видимості розбився літак президента Польщі Леха Качинського Ту-154М. На борту були глава держави, його дружина Марія, багато високопосадовців, громадських діячів, представників духовенства Республіки Польща, які летіли на відзначення роковин Катинської трагедії.
Загинуло 96 осіб, включно з сімома членами екіпажу

Залишки літака

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.