11 квітня в історії

1079 - за наказом польського короля стратили краківського єпископа Станісласа, який згодом буде канонізований і стане святим покровителем Польщі

1241 - король Бела IV Угорський ущент розбитий ханом Батиєм

1713 - укладенням Утрехтського миру завершилася війна за спадок іспанської корони між Францією з одного боку та Великою Британією, Нідерландами, Савойєю, Португалією та Прусією - з іншого. За цим договором Велика Британія отримала Гібралтар

1755 - народився Джеймс Паркінсон, англійський лікар

1857 - цар Олександр ІІ затвердив комплект державних гербів Росії - великий, малий, середній (загалом 110 малюнків) - із двоголовим орлом

Великий державний герб Росії, 1857 р.

1868 - у Японії скасовано державний інститут сьогунів

1893 - народився Лев Задов (Зіньковський), український і російський вояк-анархіст.
Начальник розвідки армії Нестора Махна, пізніше - працівник радянських спецорганів (розстріляний за обвинуваченнями у службових злочинах)

1894 - народився Еміль Кіо (Гіршфельд-Ренард), радянський артист цирку, знаменитий ілюзіоніст

1899 - Іспанія передала Пуерто-Ріко Сполученим Штатам

1909 - засновано місто, яке за рік назвуть Тель-Авівом

1921 - Айова стала першим штатом США, де запроваджено акциз на цигарки

1929 - метеорологи констатували міцну скутість річок Харківщини кригою. Таке явище спостерігалося вперше за останні 30 років. Натомість на Дніпропетровщині тривала велика повінь: у Павлограді знесено понад 200 будинків, з'явилися людські жертви

1944 - радянські війська взяли Керч, Джанкой та ін. населені пункти в Криму.
Німецькі війська зайняли райцентри Бучач і Коропець (Тернопільська обл.)

1945 - звільнення в'язнів німецького концентраційного табору Бухенвальд (перед приходом американських військ в'язні повстали й визволили себе самі)

1945 - у Москві підписано радянсько-югославський договір дружбу, взаємну допомогу й повоєнне співробітництво терміном на 20 років.
СРСР денонсує його вже в 1949 р. через погіршення відносин із Йосипом Броз Тіто

1945 - радянська влада заарештувала митрополита УГКЦ Йосипа Сліпого і низку греко-католицьких владик.
Згодом Сліпого обвинуватили у "ворожій діяльності проти УРСР, співпраці з німецькими окупантами" та засудили до восьми років ув'язнення

1948 - відбудована після війни мартенівська піч заводу "Запоріжсталь" видала першу плавку

1950 - секретар Львівського обкому КП(б)У Іван Грушецький направив секретарю ЦК КП(б)У Леоніду Мельникову доповідну записку про ситуацію у Львові після переселення українців із Польщі та поляків зі Львова.
Відзначено, що населення міста "засмічене" оунівським елементом і бандпомічниками із корінних жителів та українців, прибулих з Польщі (близько 12 тис. осіб).
За період із 1948 р. органами Міністерства державної безпеки у Львові виявлено і ліквідовано 29 антирадянських націоналістичних організацій і груп (арештовано 1108 осіб), виселено 522 сім'ї та одинаків (1238 осіб); внаслідок слабкості паспортного режиму і відсутності режимної приміської зони у місті переховувалися особи, які становили суспільну небезпеку.
Радянський керівник на Львівщині з метою встановлення суворого паспортного режиму прохав дозволити провести у Львові перепрописку всього населення, установити для Львова режимну зону в радіусі 2025 км і паспортизувати все населення, яке мешкало в межах даної зони

1953 - у США почався перший конгрес українських студентів Америки.
На конгресі засновано Центральний союз українських студентських товариств Америки (ЦеСУС)

1960 - Рада міністрів УРСР ухвалила постанову "Про створення в Києві державного літературно-меморіального музею Лесі Українки"

1963 - головою Верховної Ради УРСР обрано Олександра Корнійчука

1963 - на екрани СРСР вийшла кінокомедія Олексія Мішурина та Миколи Літуса "Королева бензоколонки" (Київської кіностудії ім. Довженка) з Надією Румянцевою у головній ролі.

Фільм, що стане дуже популярним, знімали на справжній автозаправці, що нині частково збереглася в місті Пирятин на трасі Київ-Харків

1979 - в автомобільній катастрофі на Київщині загинув Леонід Биков, український радянський актор і кінорежисер

1982 - статтею "Рагу з синьої птиці" в газеті "Комсомольская правда" почато кампанію цькування групи "Машина часу"

1984 - Костянтин Черненко обраний головою президії Верховної Ради СРСР

1985 - помер Енвер Ходжа, албанський диктатор

2006 - президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оголосив, що його країна успішно збагатила уран

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.