12 квітня в історії

1242 - перемога руського війська під проводом князя Олександра Невського над лівонськими лицарями у Льодовому побоїщі на Чудському озері

1606 - указом англійського короля Якова I, який водночас був королем Шотландії Яковом VI, запроваджено новий морський прапор, спільний для двох самостійних країн. Він отримав назву "Юніон Джек"; зараз це прапор Великої Британії

"Злиття і поглинання" британських прапорів

1654 - Ірландія і Шотландія пристали на союз з Англією

1709 - шведські війська Карла XII підійшли до стін Полтави

1798 - проголошено створення Гельветичної республіки (Швейцарія) - після загарбання країни французами

1823 - народився Олександр Островський, російський драматург ("Гроза", "Безприданниця")

1839 - народився Микола Пржевальський, російський географ, дослідник Азії

1850 - народився Микола Голіцин, російський князь, останній прем'єр-міністр царської Росії

1866 - народився Олександр Ульянов, російський революціонер-народоволець.
Вчинив невдалий замах на імператора Олександра III й був страчений.
Старший брат Володимира Ульянова-Леніна

1861 - із бомбардування конфедератами Півдня форту Самтер почалася Громадянська війна у США (завершилася через чотири роки перемогою Півночі й забрала життя 620 тисяч американців).
Сьогодні - 150-річчя цієї події

У бою за Форт Самтер загинуло двоє його захисників - вояків армії США, та жоден - із Конфедерації Півдня

1881 - оголошено дозвіл імператора Олександра ІІІ вільно в'їжджати в Росію і виїжджати

1903 - у Лондоні на маршрут вийшов перший у світі міський автобус із двигуном внутрішнього згоряння

1908 - український студент Мирослав Січинський на знак протесту проти вбивства жандармами під час виборів селянина Марка Каганця застрелив польського намісника Галичини графа Анджея Потоцького

1911 - перший безпосадковий політ із Лондона до Парижа здійснив П'єр Прієр на моноплані "Блеріо"

1912 - у Львові в гуртку при Академічній гімназії українські пластуни вперше склали пластову присягу. Гурток цей заснував доктор Олександр Тисовський.
Офіційний початок "Пласту" як організації

1918 - декрет Раднаркому "Про зняття пам'ятників, споруджених на вшанування царів та їхніх слуг, і вироблення проектів пам'яток Російської Соціалістичної Революції"

1919 - перший комуністичний суботник відбувся на станції Москва-Сортувальна

1919 - у Станіславові сесія УНРади прийняла закон про запровадження 8-годинного робочого дня

1922 - у Харкові ВУЦВК оголосив про амністію на всім особам українського походження за кордоном, які брали участь у військових організаціях Скоропадського, Петлюри, Денікіна, Врангеля та інших противників радянської влади. Їм надано можливість найскорішого повернення в Україну на загальних засадах разом із військовополоненими.
Водночас оголошено поза законом "закоренілих ворогів радянської влади" Павла Скоропадського, Симона Петлюру, Антона Денікіна, Петра Врангеля, Юрія Тютюнника, Нестра Махна, Олександра Кутєпова, Бориса Савінкова

1923 - у Харкові ВУЦВК прийняв постанову "Про новий адміністративно-територіальний поділ України". Затверджено 53 округи та 706 районів

1927 - контрреволюційний переворот Чан Кайші в Нанкіні і Шанхаї

1936 - газета "Правда" вперше назвала Йосипа Сталіна "батьком народів"

1937 - народився Станіслав Конюхов, український і радянський конструктор ракетної техніки, генконструктор дніпропетровського КБ "Південне"

1944 - радянські війська взяли Красноперекопськ, Дубоссари, Тирасполь та ін.

1945 - помер Франклін Рузвельт, президент США від Демократичної партії (із 1933 р.).
Єдиний із президентів США, який балотувався і вигравав вибори аж чотири рази

1954 - американський співак, гітарист і композитор Білл Хейлі та його група записали платівку з піснею "Rock Around the Clock", що вийшла на перше місце в хіт-параді.
Умовна дата народження рок-н-ролу

1961 - космічний корабель "Восток-1", пілотований 27-річним радянським льотчиком Юрієм Гагаріним, стартував о 9:07 за московським часом з космодрому „Байконур" (Казахстан), зробив за 108 хвилин один виток навколо Землі і о 10:55 приземлився неподалік поволзького міста Енгельс (Росія).
Це був перший вдалий політ людини в космос.

За американськими даними, котрі не були підтверджені Радянським Союзом, до Гагаріна мінімум четеро космонавтів здійснили невдалі спроби облетіти земну кулю, але загинули, - О. Ледовський (1957 р.), С. Шиборін (1958 р.), А. Мітков (1959 р.) та І. Качур (1960 р.)

1966 - американські стратегічні бомбардувальники Б-52 уперше бомбили територію ДР В'єтнам

1970 - в Атлантиці внаслідок пожежі загинув радянський підводний човен К-8 з екіпажем із 52 осіб

1981 - у космос стартував американський космічний корабель багаторазового використання "Колумбія" - перший пілотований політ за програмою "Спейс шатл"

1988 - у США вперше видано патент на тварину - лабораторну мишу, поліпшену за допомогою генної інженерії

1992 - під Парижем відкрився "Євродиснейленд"

1995 - запущено інтернет-каталог "Yahoo!"

1998 - У Києві відкрито й освячено заново відбудовану церкву Богородиці Пирогощі

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.