6 серпня в історії

939 - іспанці розбили маврів у битві біля Сіманкаса.
Несподівано атакувавши мусульманські війська на чолі з халіфом Кордови Абд ар-Рахманом III, об'єднана армія Леону, Кастилії й Наварри завдала маврам нищівної поразки.
Згідно з арабськими джерелами, після розгрому під Сіманкасом до Кордови повернулося лише 49 вояків разом із халіфом (а виходили у похід, за різними даними, від 50 до 100 тисяч)

1378 - битва на річці Вожа (Рязанщина): князь Дмитро Іванович, згодом Донський, розбив каральну експедицію хана Мамая

1506 - литовці розбили кримських татар у Клецькій битві

1538 - іспанський конкістадор Гонсало Хіменес де Кесадо заснував у гірській долині на схилі Східних Кордильєр (2640 м вище над рівнем моря) місто Санта-Фе-де-Богота.
Нині Богота є столицею Колумбії

1723 - під час перського походу російської армії й флоту 1722-1723 рр. російський десант узяв Баку

1790 - російський письменник Олександр Радищев засуджений до страти через книжку "Подорож із Петербурга в Москву"

1806 - кінець Священної Римської імперії (після відмови імператора Франца II від німецької корони)

1809 - народився Альфред Теннісон, англійський поет

1825 - збори всіх провінцій країни у місті Чукісака оголосили незалежність Верхнього Перу й ухвалили рішення про запровадження республіканського устрою.
Нову країну назвали Болівією на честь Сімона Болівара, а її столицю Чукісаку перейменували в Сукре - на честь командувача визвольної армії, генерала Антоніо Хосе де Сукре

1881 - народився Александр Флемінг, шотландський бактеріолог, який відкрив антибіотик пеніцилін; лауреат Нобелівської премії із клінічної фізіології та медицини 1945 р.
Сьогодні - 130 років від його народження

1889 - у Лондоні відкрився готель "Савой", перший у світі готель із ванною в кожному номері

1890 - американський торговець Вільям Кеммлер, який із ревнощів убив свою дружину, став першим, кого стратили на електричному стільці.
Випробування нового способу, покликаного зробити страту "гуманнішою" процедурою, пройшло не дуже вдало: з першого разу вбивця не помер і мучився ще кілька хвилин, поки струм пустили вдруге

1896 - Мадагаскар проголошений французькою колонією

1905 - російський імператор Микола ІІ видав маніфест про заснування Державної думи, наділеної "законодорадчими" повноваженнями

1914 - Сербія оголосила війну Німеччині. Австро-Угорщина оголосила війну Росії

1917 - сформовано другий коаліційний Тимчасовий уряд під головуванням Олександра Керенського

1926 - кіностудія Warner Brothers представила на суд глядачів фільм "Дон Жуан" зі звуковою системою "Вітафон", яка дозволяла синхронізувати музичний супровід із кінокадрами

1928 - народився Енді Ворхол (Андрей Вархола), американський митець русинського (українського) походження, художник, автор фільмів, видавець.
Культова персона в історії поп-арт руху і сучасного мистецтва в цілому

Енді Ворхол, автопортрет

1932 - відкрився перший Венеціанський кінофестиваль

1940 - Верховна Рада СРСР ухвалила рішення прийняти Естонську РСР складу Радянського Союзу (формально приводом для анексії було прохання естонського парламенту)

1940 - ЦК КП(б)У видав таємну постанову, у якій визнав порушення органами радянської влади Львова прав польського населення.
Констатувалося, що з боку населення Львова є багато скарг на свавілля та порушення законності працівниками міліції, які беруть хабарі, зловживають службовим становищем, безпардонно виселяють із квартир. Наводилися конкретні випадки самоуправства, грубощів. (Коли один з мешканців, якого насильно виселяли з квартири, апелював до норм Конституції СРСР, помполіт 6-го відділу міліції м. Львова заявив: "Сталінська Конституція написана для нас, а не для вас").
Постанова зобов'язала партійні органи "повести рішучу боротьбу зі свавіллям, беззаконням", позаяк ці порушення революційної законності "полегшують польським, українським, єврейським націоналістам вести підлу контрреволюційну роботу..."

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Бобринець, Знам'янка, Нова Прага, Онуфріївка, Чигирин Кіровоградської області; Вознесенськ Миколаївської області; Велика Врадіївка, Котовськ, Ширяєве Одеської області

1941 - народився Євген Кучеревський, український футбольний тренер.
У 1988 р. привів дніпропетровський "Дніпро" до "золота" чемпіонату СРСР, у 2004 р. - до "бронзи" в Україні.
Сьогодні йому б виповнилося 70 років

1942 - футбольні матчі в окупованому Києві: команда радянських футболістів "Старт" у першій грі проти команди "Flakelf" виграла з рахунком 5:1.
"Flakelf" - збірна, зібрана з німецьких солдатів і офіцерів протиповітряної оборони (зенітників), а також льотчиків і механіків київського аеродрому

Афіша першого матчу динамівців із "Флакельфом"



1944
- радянській міста оволоділи обласним центром Дрогобич

1944 - сотня УПА в Ясінці Масьовій (Турчанщина) прийняла бій з німцями, в якому було вбито 15 і взято в полон 120 німецьких солдатів

1946 - почалася робота з будівництва найбільшого в СРСР газопроводу Дашава-Київ

1945 - перше в історії ядерне бомбардування: американський літак Б-29, названий "Енола Гей" на честь матері командира екіпажу, скинув атомну бомбу "Малюк" на японське місто Хіросіму.
За різними даними, загинуло від 140 до 240 тисяч людей, але точну кількість жертв ядерного бомбардування підрахувати складно, оскільки під дією радіації внаслідок різних хвороб люди помирали ще протягом тривалого часу


1961
- другий політ людини в космос.
СРСР запустив космічний корабель "Восток-2", який пілотував 25-річний льотчик-космонавт, майор Герман Титов

1962 - Ямайка здобула незалежність після існування протягом 300 років у статусі Британської колонії

1981 - президент США Рональд Рейган віддав наказ про початок виробництва нейтронної зброї

1995 - хорватська влада оголосила про ліквідацію республіки Сербська Країна

1996 - чеченські бойовики почали штурм міста Грозний. Федеральні сили зазнали значних втрат

1996 - Сполучені Штати Америки скасували заборону на торгівлю у військовій сфері з Україною

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.