7 серпня в історії

1714 - російсько-шведський бій біля мису Гангут у Балтійському морі.
Шведи втратили 10 суден, озброєних 116 гарматами, 711 вояків убитими й пораненими, а решта 237 чоловік були взяті в полон; російські втратили 127 вояків убитими й 342 пораненими.
Цар Петро I після цього став віце-адміралом

1782 - у Санкт-Петербурзі відкрили пам'ятник Петру I "Мідний вершник"

1803 - вирушила у плавання перша російська навколосвітня експедиція.
Шлюпом "Надія" командував Іван Крузенштерн, "Невою" - Юрій Лисянський

1813 - республіканські війська під керівництвом Симона Болівара увійшли до столиці Венесуели Каракаса, звільнивши його від іспанців.
Болівар удостоївся титулу Визволителя й одержав диктаторські повноваження.
Друга венесуельська республіка проіснувала недовго, оскільки через рік іспанці тимчасово відновили своє панування

1817 - у Росії почав діяти Нижньогородський ярмарок.
Александр Дюма-батько спеціально приїхав побачити цю визначну пам'ятку екзотичної країни

1819 - народився Пантелеймон Куліш, український письменник, поет, фольклорист, етнограф, перекладач, критик, редактор, видавець, громадський діяч - член Кирило-Мефодіївського товариства.
Творець "кулешівки" - однієї з ранніх версій української абетки

Пантелеймон Куліш

1870 - народився Густав Крупп фон Болен унд Гальбах, німецький промисловець і фінансовий магнат, голова концерну "Крупп"

1876 - народилася Мата Харі (Маргарета Гертруда Целле), уродженка Нідерландів, циркова актриса, виконавиця екзотичних східних танців, куртизанка та одна з найвідоміших шпигунок І Світової війни.
Сьогодні - 135 років від її народження

Мата Харі

1888 - у Лондоні виявили першу жертву, яка приписувалася Джеку Різнику

1901 - народилася Юлія Солнцева (Пересвєтова), російська радянська акторка й режисерка, дружина кінорежисера Олександра Довженка
Сьогодні - 110 років від її народження

1907 - російський фізик Борис Розінг одержав патент на винахід першої системи отримання телевізійного зображення

1918 - підписано попередню угоду урядів Української Держави та Всевеликого війська Донського про визначення кордонів між ними і взаємне визнання незалежності й суверенності.
Україні відійшли деякі землі на схід від Маріуполя.
Цей документ доповнювався "Додатковою секретною угодою" уповноважених донського та гетьманського урядів, згідно з якою Київ зобов'язувався якнайшвидше постачити донському війську озброєння та військове спорядження з розрахунку на три корпуси з майна, що залишилося "понад кількість, необхідну для укомплектування кількості українських військ, встановленої за угодою з Центральними державами"

1920 -  у Варшаві підписано україно-кубанський договір, за яким "Українська Народна Республіка визнає державну суверенність Республіки Кубанського краю. Республіка Кубанського краю визнає суверенність УНР. Обидві республіки зобов'язуються підтримувати одна одну у боротьбі за своє національно-державне визволення"

1929 - Центральний виконавчий комітет і Раднарком СРСР видали постанову "Про новий латинізований алфавіт народів арабської писемності Союзу РСР"

1932 - в СРСР за крадіжку державної й колективної власності у великих розмірах запроваджена смертна кара - "закон про три колоски"

1941 - радянський військовий льотчик Віктор Талаліхін уперше за Велику Вітчизняну війну здійснив таран у нічному повітряному бою, збивши на підступах до Москви ворожий бомбардувальник

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Коростень Житомирської області; Новгородка, Новогеоргіївськ Кіровоградської області; Братське Миколаївської області; Ананьїв, Валегоцулове, Гросулове, Жовтень, Красні Окни Одеської області

1943 - радянські війська оволоділи містом Богодухів Харківської області

1944 - радянські війська здобули Самбір у Львівській області та Борислав - у Дрогобицькій

1947 - норвезький мандрівник Тур Хейєрдал із п'ятьма супутниками на бальсовому плоті "Кон-Тікі" досяг островів Туамоту в Полінезії (стартував із Південної Америки).
Так Хейєрдал довів, що давні індіанці могли колонізувати острови в Океанії

Подорож "Кон-Тікі" тривала 101 день

1959 - американський супутник "Explorer VI" уперше передав на Землю її зображення з космосу

1960 - проголошена незалежність Кот-д'Івуар - Республіки Берега Слонової Кістки (від Франції)

1960 - Фідель Кастро оголосив про націоналізацію всіх американських підприємств на Кубі

1964 - США ухвалили Тонкінську резолюцію (після двох "тонкінських інцидентів" - нападів в'єтнамських катерів на американські есмінці біля берегів Китаю), якою офіційно почали війну проти В'єтнаму

1968 - у Лондоні юрба демонстрантів, які протестували проти утисків українських поетів і письменників в Україні, закидала камінням посольство СРСР

1983 - прийнято постанову ЦК КПРС і РМ СРСР "Про зміцнення соціалістичної трудової дисципліни", що передбачала покарання за випуск браку, прогули і запізнення на роботу, пияцтво на робочому місці.
Найхарактернішим прикладом втілення цієї постанови, що стала прикметою андроповського часу, були масові денні облави на відвідувачів магазинів і кінотеатрів

1987 - найбільша на той час залізнична катастрофа в СРСР: на станції Каменська в Ростовській області товарний поїзд через відмову гальм зірвався зі схилу і зі швидкістю 110 км/год врізався у хвіст пасажирського поїзда "Ростов-на-Дону-Москва".
106 людей загинули в самій катастрофі, один - при ліквідації наслідків

1990 - ООН запровадила економічні санкції проти Іраку, який вчинив агресію в Кувейті

1993 - у місті Теджон (Південна Корея) відкрилася всесвітня виставка "Експо", на якій уперше була представлена експозиція України як самостійної держави

1996 - Міністерство юстиції України зареєструвало всеукраїнську громадську організацію - Конгрес української інтелігенції (голова КУІн - Іван Драч)

1998 - посольства США в Кенії й Танзанії зазнали атаки терористів, яку організував шейх Усама бін Ладен.
Від начинених вибухівкою автомобілів загинули 213 осіб у Найробі і 11 - в Дар-ес-Саламі (з них тільки 12 були американцями), поранення отримали близько 5000

1999 - президент Леонід Кучма видав указ "Про День Українського козацтва", який офіційно святкується щороку 14 жовтня

2005 - загинув в автокатастрофі губернатор Алтайського краю Михайло Євдокимов, також - російський артист естради, гуморист, майстер розмовного жанру, актор

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".