8 серпня в історії

1296 - король Англії Едуард I наказав викрасти Камінь Долі (Камінь зі Скуна), на якому століттями коронували шотландських монархів, і переправити його у Вестмінстер.
Тільки через 700 років священна реліквія знову повернулася у Шотландію

1306 - у Богемії невідомий убив польського короля Венцисласа III

1570 - Сен-Жерменський договір припинив третю релігійну війну у Франції.
Гугеноти отримали чотири міста-фортеці й право займати державні посади; кальвінізм було дозволено в усьому королівстві

1588 - англійці під керівництвом лорда Говарда й адмірала Дрейка в Ла-Манші розбили залишки іспанської Непереможної армади, яка вирушала на підкорення Англії й потрапила у шторм.
Відтак новою володаркою морів стала Англія

1672 - Нью-Йорк захопили голландці, перейменувавши його в Новий Оранж

1786 - Мішель Паккар першим підкорив найвищу вершину Європи - Монблан (4807 м).
Його напарником по експедиції був Жак Бальма

1788 - французький король Людовік XVI оголосив скликання наступного року Генеральних штатів, які поведуть його на плаху

1815 - Наполеон Бонапарт відбув у заслання на острів Святої Єлени, аби провести там решту свого життя

1834 - народився Осип Юрій Федькович, український письменник і поет, громадський діяч

Юрій Федькович

1849 - народилася Віра Засулич, російська революціонерка, соціалістка, народниця, терористка.
Стріляла в петербурзького градоначальника Трепова й була виправдана судом присяжних.
Після чергового повернення з еміграції стала одним і лідерів меншовизму

1877 - народився Олександр Ханжонков, перший російський кінопромисловець - один з організаторів кіно в Росії, продюсер, сценарист, режисер.
Уродженець Донецької області.

1879 - народився Еміліано Сапата, мексиканський національний герой, лідер революції проти диктатури Порфіріо Діаса 1910 р.

1882 - народився Владислав Старевич, російський і французький кінорежисер, творець лялькової анімації

1888 - народився Володимир Затонський, український бiльшовицький державний і партiйний дiяч.
Один із керівників збройного повстання в Києві після Жовтневого перевороту 1917 р. в Петрограді. У 1918 р. - голова Центрального виконавчого комітету Радянської України, у 1927-33 рр. - голова ЦК КП(б)У.
Репресований і розстріляний у 1938 р.

1899 - у штаті Міннесота (США) А. Маршалл запатентував холодильник

1900 - у Брукліні (штат Массачусетс) відбувся перший тенісний матч на Кубок Девіса (неофіційний чемпіонат світу серед чоловічих команд). Американці перемогли англійців з рахунком 3:0

1917 - почався VI з'їзд партії російських більшовиків, який узяв курс на збройне повстання

1919 - польські війська захопили Мінськ і Рівне

1921 - народився Іван Герасимов, радянський і український військовий, політик і громадський діяч, генерал армії.
Депутат ВР УРСР, ВР України - IV-VI скликань (від Компартії), ВР СРСР VIII-XI скликань (1971-1991). У 1991-2008 рр. - голова ради Організації ветеранів України.
Сьогодні йому б виповнилося 90 років

1925 - у Вашингтоні відкрився перший національний конгрес Ку-Клукс-Клану

1928 - постановою ЦВК і Раднаркому СРСР введено в дію закон про обов'язкову військову службу

1935 - Германа Герінга призначено відповідальним за нову індустрію Німеччини - телебачення

1937 - японці захопили Пекін

1940 - профашистський уряд Франції заарештував колишніх прем'єр-міністрів Леона Блюма й Едуарда Даладьє

1941 - частини 6-ї німецької армії захопили населені пункти Пирогове, Мишоловка, Китаєве під Києвом, увірвалися до Голосіївського лісу й увійшли в передмістя Києва - Деміївку.
Під натиском німців радянські війська залишили районні центри Долинське, Підвисоке Кіровоградської області; Єланець Миколаївської області; Троїцьке, Цебрикове, Чорна Одеської області; Куликівка Чернігівської області.
Припинився зв'язок штабу радянського Південного фронту з військами 6-ї та 12-ї армій, які потрапили в оточення під Уманню. Загалом вирватися з оточення на цей час вдалося лише 11 тис. бійців. Натомість 103 тис. червоноармійців потрапило в полон, понад 200 тис. загинуло

1941 - радянська авіація, яка базувалася на островах Хіумаа й Сааремаа в Естонії, здійснила перший наліт із бомбардуванням Берліна - у відповідь на наліт гітлерівської авіації на Москву 22 липня

1941 - президія Верховної Ради СРСР призначила Йосипа Сталіна верховним головнокомандуючим Збройними силами СРСР

1942 - у Бомбеї сесія виконкому Індійського національного конгресу на чолі з Махатмою Ганді й Джавахарлалом Неру виступила з вимогою до Британії негайно дозволити створення в Індії національного уряду, обіцяючи в разі відмови почати кампанію громадянської непокори.
Відразу після цього англійська влада заарештувала весь виконком партії ІНК.
60 тисяч учасників антианглійських виступів, які почнуться згодом, потраплять до в'язниці, кілька сотень людей буде вбито чи поранено

1943 - радянські війська зайняли районні центри Велика Писарівка та Краснопілля Сумської області та Золочів Харківської області

1943 - фашистського лідера Італії Беніто Муссоліні ув'язнили на острові Маддалена (Сардинія)

1944 - радянські війська оволоділи районними центрами Дрогобицької області Журавне й Хирів, Добромиль, Дубляни, а також зайняли ще понад 40 населених пунктів

1944 - у Берліні вісьмох німецьких офіцерів, обвинувачених у підготовці замаху на Гітлера, повісили на струнах від піаніно

1945 - СРСР оголосив війну Японії, почавши введення військ у Маньчжурію

1949 - у Страсбурзі відбулася перша сесія Ради Європи

1949 - Бутан проголосив незалежність від Індії

1965 - у селі Шешори Львівської області відбувся несанкціонований мітинг, присвячений відкриттю пам'ятника Тарасу Шевченку (скульптор Іван Гончар), у якому взяли участь син Івана Франка - Тарас Франко, письменник Ю. Назаренко, журналісти В'ячеслав Чорновіл, Л. Кореневич, артистка "Укрконцерту" Тетяна Цимбал, хор "Гомін"

1966 - у Китаї проголошено початок культурної революції.
ЦК Комуністичної партії прийняв постанову про "Велику пролетарську культурну революцію". Вершити її стали хунвейбіни - "червоні охоронці" з числа учнівської й студенської молоді, які жорстоко розправлялтся з "буржуазними елементами"

Хунвейбіни та їх жертви

1967 - у Бангкоці створена Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН).
До неї спочатку увійшли Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни

1968 - Рада міністрів СРСР ухвалила  рішення про відкриття в Києві Державного інституту культури (зараз - КНУКІМ)

1969 - уперше (і востаннє) Кубок СРСР з футболу виграла команда першої ліги - львівські "Карпати" (перемога у фіналі над ростовським СКА - 2:1).
Успіх "Карпат" на трибунах "Лужників" вітали майже 30 тисяч галичан, які дісталися до Москви спеціальним потягом і автобусами. Після матчу вони пройшли по Червоній площі з українськими піснями. "Черемшина" лунала над стадіоном і під час самої гри

Футболісти "Карпат" святкують перемогу
(із Кубком СРСР - капітан Ігор Кульчицький)

1990 - Ірак оголосив про анексію Кувейту

1990 - у Тернополі демонтували пам'ятник Леніну, після чого відбувся багатотисячний мітинг

1996 - відповідно до указу президента Леоніда Кучми головою Київської міської державної адміністрації призначено Олександра Омельченка (доти - першого заступника голови КМДА).
Таким чином частково розв'язалася криза столичної влади в умовах, коли загальнообраний міський голова Леонід Косаківський не мав підтримки в міськраді та з боку президента Кучми

2000 - учені Великої Британії, США й Італії оголосили про початок дослідів із клонування людини

2004 - введено в дію другий енергоблок Хмельницької АЕС

2008 - грузинські війська завдали удару по сепаратистах у Південній Осетії, відновивши формальну цілісність держави. Танки Грузії зайняли Цхінвалі, президент сепаратистів Едуард Кокойти втік.
Цього ж дня російська авіація, захищаючи "громадян Росії в Південній Осетії", завдала ударів по цілях у Грузії; російська армія й окупувала більшу частину країни

2008 - голова держради КНР Ху Цзіньтао оголосив відкритими XXIX Олімпійські ігри в Пекіні

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.