9 серпня в історії

480 до н. е. - у ході греко-перської війни триста спартанців на чолі з царем Леонідом закрили шлях персам царя Ксеркса І в урочищі Фермопіли (дата гадана, інший варіант - середина серпня)

48 до н. е. - битва при Форсалі (Греція) між військами Гнея Помпея і Гая Юлія Цезаря за одноосібну владу над Римом закінчилася перемогою останнього

1483 - відслужена перша меса в Сікстинській капелі (церква у Ватикані, збудована на замовлення Папи Римського Сікста IV)

1776 - народився Амедео Авогадро, італійський фізик і хімік, який відкрив хімічну формулу води.
Автор закону про те, що однакові об'єми різних газів за однакових температур і тисках містять однакову кількість молекул.
Сьогодні - 235 років від його народження

1803 - американець Роберт Фултон продемонстрував у Парижі на Сені свій винахід - пароплав: 20-метрове судно, яке рухав паровий двигун потужністю 8 кінських сил. Дослідний зразок рухався зі швидкістю 2,9 милі за годину.
Ані французи, ані англійці, яким Фултон запропонував свої послуги, не виявили інтересу до даремного винаходу. Через чотири роки, вже на батьківщині, Фултон показав значно успішніший пароплав, котрий міг долати великі відстані

1842 - демаркація кордону між Канадою та США за договором Вебстера-Ашбертона

1848 - на Буковині ліквідовано кріпацтво

1859 - американець Натан Еймс запатентував ескалатор

1893 - народилася Віра Холодна, знаменита українська й російська акторка, зірка німого.
Уродженка Полтави.
Інша дата народження - 5 серпня

1905 - у Портсмуті (США) за посередництва президента США Теодора Рузвельта почалися мирні переговори між Російською імперією та Японією (завершилися 5 вересня підписанням Портсмутського мирного договору)

1910 - американець Альва Фішер запатентував електричну пральну машину

1914 - народилася Туве Янссон, фінська шведськомовна письменниця, авторка казок про мумі-тролів

1919 - Англія оголосила протекторат над Персією

1920 - до Бучача вступили частини Червоної армії

1923 - відкрита авіалінія Одеса-Катеринослав-Харків

1938 - народився Леонід Кучма, український політичний і державний діяч, президент України в 1994-2004 рр., прем'єр-міністр у 1992-1993 рр.

Леонід Кучма

1939 - народився Романо Проді, прем'єр-міністр Італії у 1996-2007 рр. (із двома перервами), президент Європейської комісії Євросоюзу у 1999-2004 рр.

1941 - радянські війська залишили районні центри Лугини Житомирської області; Кам'янка, Устинівка, Червона Кам'янка Кіровоградської області; Роздільна Одеської області; Зарічне Рівненської області

1942 - у Києві на стадіоні "Зеніт" відбувся черговий із серії матчів між футболістами київської команди "Старт" (частково укомплектованої з гравців "Динамо") та збірною німецьких зенітників "Флакельф".
6 серпня німці програли з рахунком 1:5, цього разу, в посиленому складі, - 3:5.
Матч судив обер-лейтенант на ім'я Ервін, який нікому не підсуджував.
Надалі ігри німецьких команд із "радянськими" більше не проводилися; відбувся лише один матч "Старту" з українським "Рухом".

Афіша матчу 9 серпня


Через деякий час було розстріляно кількох радянських футболістів. Спершу - Коротких, затим у Сирецькому концтаборі - Трусевича, Кузьменка, Клименка. Але не через футбольні перемоги над німцями, а через їх належність до НКВС.
Натомість радянська пропаганда виокремила одну гру із "Flakelf", створивши міф про "матч смерті", - нібито після нього загинула майже вся команда, що не погодилася програти окупантам

1942 - виконання Сьомої ("Ленінградської") симфонії Дмитра Шостаковича в блокадному Ленінграді

1943 - радянські війська зайняли районні центри Тростянець Сумської області, Старий Салтів Харківської

1944 - указом президії Верховної Ради СРСР місту Акерман Ізмаїльської області повернуто історичну назву Білгород і постановлено надалі іменувати його Білгород-Дністровський.
У російському прочитанні "Тарнополь" перейменовано в "Тернополь", "Черновицы" - в "Черновцы"

1945 - через три дні після атомного бомбардування Хіросіми американці скинули другу атомну бомбу, названу "Товстуном", на японське місто Нагасакі.
Загинули 74 тисячі осіб

1965 - Сінгапур відокремився від Малайзії й одержав незалежність

1974 - у зв'язку з Уотергейтським скандалом республіканець Річард Ніксон подав у відставку з посади президента США.
Він став першим і наразі єдиним президентом, змушеним так вчинити

1990 - президент СРСР Михайло Горбачов підписав указ про утворення Фонду державного майна, завданням якого є "розробка та реалізація програми перетворення державних підприємств в акціонерні товариства й підприємства, засновані на інших формах власності з одночасним здійсненням демонополізації виробництва"

1991 - у Запоріжжі почався ІІ фестиваль української пісні "Червона рута" (перший на східній та південній Україні)

1996 - у Москві в Кремлівському палаці з'їздів відбулася інавгурація президента РФ Бориса Єльцина на другий термін.
Церемонія була скорочена до 17 хвилин через поганий стан здоров'я Єльцина

1999 - президент Росії Борис Єльцин відправив у відставку главу Ради міністрів РФ Сергія Степашина. Виконувачем обов'язків прем'єра став директор ФСБ, секретар Радбезу Володимир Путін

1999 - Кабінет Міністрів України затвердив положення про Сорочинський ярмарок

2008 - в умовах російської інтервенції (через Південну Осетію й Абхазію) в Грузії оголошено воєнний стан і повну мобілізацію

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.