7 вересня в історії

70 - римляни взяли Єрусалим, придушивши повстання в Іудеї, що тривало чотири роки

1303 - кульмінація в боротьбі церковної та світської влади: Гійом Ногаре за дорученням короля Франції Філіпа IV Красивого заарештував Папу Римського Боніфація VIII в місті Ананьї.
Це було зроблено у відповідь на буллу Папи, в якій той проголосив абсолютний пріоритет церковної влади над світською, і збирався відлучити короля від церкви.
Римські війська і жителі міста через три дні звільнили Папу, але наступного дня він помер від апоплексичного удару

1533 - народилася Єлизавета I, королева Англії та Ірландії у 1558-1603 рр., остання з династії Тюдорів

1664 - англійці захопили голландське місто Новий Амстердам (нині Нью-Йорк)

1726 - народився Франсуа Філідор (Данікан-Філідор), французький композитор, творець французької комічної опери, шахіст, шаховий теоретик.
Свого часу вважався найсильнішим шахістом у світі

1763 - англійський король Георг III видав відозву із закликом заселяти Канаду

1792 - запорожці причалили свої струги до берегів Таманського півострова.
У перші два роки міграції на Кубань переселилися 25 тисяч козаків на чолі з отаманом Захаром Чепігою. Вони створили 40 станиць

1812 - Бородінська битва між російською і французькою арміями, визначальна у війні 1812 р. (за 125 км на захід від Москви).
12-годинний бій, у ході якого французам вдалося захопити позиції російської армії в центрі і на лівому крилі, завершився відходом французів на вихідні позиції. Наступного дня російська армія відступила.
Втрати - близько 30-50 тисяч із французької сторони, 39-45 тисяч - із російської.
Бородінська битва вважається найбільш кровопролитною в історії серед одноденних битв

Командувач росіян Михайло Кутузов на командному пункті. Картина Анатолія Шепелюка
(державний музей-заповідник "Бородіно")

1822 - Бразилія проголосила незалежність від Португалії

1859 - оточений у гірському аулі Гуніб імам Шаміль, провідник повстанців Кавказу, здався в полон російським військам.
Його відправили до Петербурга, згодом поселили в Калузі, а в 1870 р. дозволили переїхати до Мекки, де ватажок горців і помер.
Полон Шаміля, який чверть століття очолював боротьбу народів Чечні і Дагестану проти Росії, означав перелом у ході Кавказької війни

1870 - народився Олександр Купрін, російський письменник

1875 - народився Олександр Мурашко, український художник, педагог і громадський діяч.
За картину "Карусель" 1906 р. отримав золоту медаль Х Мюнхенської міжнародної виставки.
Один з організаторів Української академії образотворчого мистецтва в Києві в 1917 р.
Убитий більшовиками

1892 - першим чемпіоном світу з боксу в рукавичках став 26-річний американець Джеймс Корбетт

1909 - першим пілотом, який загинув під час польоту на аероплані, став француз Ежен Лефевр. Він розбився, виконуючи політ на новому біплані "Райт" тип А

1909 - народився Еліа Казан (Казанжоглу, Казанйоглус), американський кінорежисер, продюсер, сценарист, греко-турецького походження, лауреат кількох "Оскарів".
Для багатьох у Голівуді Казан став символом слабохарактерності й зрадництва після того, як у розпал маккартизму на допиті в комісії з розслідування антиамериканської діяльності назвав імена кількох режисерів і сценаристів, котрі, як і він, свого часу були членами Компартії. Майже всім їм довелося піти з кіно або навіть залишити країну.
У березні 1999 р. Еліа Казану було присуджено почесний "Оскар" за внесок у кіномистецтво. Під час вручення 89-річному режисерові цієї премії частина залу лишилася сидіти, демонстративно висловивши своє презирство людині, яка зрадила своїх колег

1910 - народився Олександр Засядько, український радянський господарський, державний і партійний діяч.
Був начальником комбінатів "Сталінвугілля" і "Молотоввугілля", міністром вугільної промисловості СРСР, заступником голови Ради міністрів СРСР та ін.

1911 - народився Тодор Живков, лідер ЦК Компартії Болгарії у 1954-1989 рр., з 1971 р. - голова Держради Народної Республіки Болгарія.
Сьогодні - 100 років від його народження

Дорогі товариші Леонід Ілліч Брежнєв
і Тодор Живков

1918 - на базі Петроградського телеграфного агентства та Бюро преси при Раднаркомі РРФСР створено Російське телеграфне агентство (РОСТА)

1923 - засновано Інтерпол.
Цього дня у Відні завершив роботу II Міжнародний з'їзд співробітників кримінальної поліції, на якому ухвалили рішення про створення Міжнародної кримінальної комісії з постійним бюро у столиці Австрії.
Після війни штаб-квартира організації перебралася до Франції, і тоді вперше було використано назву Інтерпол для її телеграфної адреси. Нині штаб-квартира Інтерполу розташовується в Ліоні

1928 - в СРСР засновано орден Трудового Червоного прапора

1930 - народився Бодуен I, король Бельгії у 1951-1993 рр.
У 1990 р., коли парламент ухвалив закон, що дозволяє аборти, Бодуен із релігійних причин (і, ймовірно, особистих - у нього не було дітей) відмовився брати на себе відповідальність за закон. Він попросив на два дні припинити свої повноваження, і уряд, що діяв як регент, підписав акт

1941 - під натиском німців радянські війська залишили міста Глухів і Конотоп Сумської області

1941 - в Україні німецька окупаційна влада почала попереджувальні арешти активних діячів ОУН(Б). Цього дня був затриманий керівник північної похідної групи М. Климишин

1943 - Гіммлер видав наказ по СС про знищення промисловості Донбасу під час відступу.
Радянські війська зайняли районні центри Селидівка та Сергіївка Сталінської області, Конотоп, Зноб-Новгородську та Сміле Сумської області та ін.

1945 - у Берліні відбувся парад переможців - союзницьких військ СРСР, США, Великої Британії та Франції.
У параді взяли участь радянські війська, які штурмували Берлін, американські, англійські та французькі війська, що перебували в Берліні для несення окупаційної служби у відведених їм секторах західної частини міста

1953 - Микита Хрущов обраний першим секретарем ЦК КПРС

1977 - президент США Джиммі Картер і військовий керівник Панами Омар Торріхос підписали угоди, згідно з якими Панамський канал у 2000 р. мав бути переданий Панамі

1978 - у Лондоні скоєно замах на болгарського дисидента, оглядача Бі-Бі-Сі Георгія Маркова - у натовпі його вколов отруєною рицином голкою на парасольці агент держбезпеки БНР. Марков помер 11 вересня.
Це була одна з останніх операцій особливого відділу КДБ, який займався ліквідацією зовнішніх ворогів

1984 - у Римі помер Йосип (Йосиф) Сліпий, видатний український релігійний, громадський і науковий діяч, верховний архієпископ Львівський, митрополит Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви в 1944-1984 рр., кардинал.
У 1992 р. прах кардинала перепоховали в крипті собору св. Юра у Львові

1986 - єпископ Десмонд Туту став першим чорношкірим главою англіканської церкви ПАР

1987 - Еріх Хонеккер став першим лідером НДР, що відвідав ФРН

1990 - повернувся з еміграції Микола Руденко - відомий правозахисник, засновник Української Гельсінської групи, поет, письменник, філософ.
Він був відновлений у радянському громадянстві

1992 - у газеті "Коммєрсант" (Москва) вперше використано термін "нові росіяни"

1993 - у Києві на ІІ Помісному соборі Української автокефальної православної церкви обрано нового патріарха Київського і всієї України УАПЦ - ним став єпископ Переяславський і Січеславський Димитрій (у миру - Володимир Ярема)

1994 - у Києві на Республіканському стадіоні збірна України провела перший у своїй історії офіційний матч. У рамках відбіркового турніру чемпіонату Європи-1996 українські футболісти програли команді Литви - 0:2

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.