11 жовтня в історії

1521 - Папа Римський Лев X присвоїв королю Англії Генріху VII титул "Захисник віри" за королівський памфлет, спрямований проти Мартіна Лютера.
Згодом, коли король порвав із Ватиканом через шлюбні проблеми, інший Папа - Павло III - позбавив Генріха почесного титулу, але англійський парламент відновив звання

1672 - народився Пилип Орлик, гетьман України в 1710-1742 рр., прихильник і наступник Івана Мазепи, автор "Пакту й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького" 1710 р.
Інша ймовірна дата народження - 21 жовтня

Пилип Орлик

1737 - внаслідок землетрусу в Калькутті (Індія) загинуло близько 300 тисяч осіб

1783 - утворена Російська академія, завданням якої було складання російської граматики, словника, риторики й правил віршування.
Президентом академії призначена княгиня Катерина Дашкова

1852 - в Австралії відкрито перший університет (Сіднейський)

1881 - американець Девід Х'юстон зі штату Північна Дакота запатентував першу фотоплівку

1891 - у Стокгольмі відкрився перший у світі етнографічний музей під відкритим небом "Скансен"

1899 - почалася ІІ Англо-бурська війна.
Велика Британія упродовж двох із половиною років вела боротьбу проти бурських республік Південної Африки - Оранжевої вільної держави й Трансваалю - за найбільші у світі золоті копальні. 500 тисячам англійців протистояли тільки 88 тисяч бурів

1906 - народився Ігор Савченко, український радянський кінорежисер ("Вершники", "Богдан Хмельницький", "Тарас Шевченко").
Лауреат трьох Держпремій СРСР - 1942, 1949, 1952 рр.

1918 - у Франції відбувся перший політ радіокерований політ літака, що тривав одну годину; літак подолав відстань 100 км

1922 - ухвалена конституція Ірландії

1922 - декретом Раднаркому в радянській Росії введена нова грошова одиниця - червінець

Купюра номіналом 1 червінець

1922 - Лев Троцький на з'їзді комсомолу закликав молодь "гризти граніт науки" - ця фраза стала крилатою

1931 - в СРСР прийнято рішення про повну ліквідацію приватної торгівлі

1938 - центральна влада Чехословаччини затвердила автономний уряд Карпатської України на чолі з Андрієм Бродієм

1941 - у Мелітополі ліквідоване майже все єврейське населення, що залишилося в окупованому місті, - близько 2000 осіб

1944 - Тува увійшла до складу СРСР

1944 - війська 2-го Українського фронту штурмом оволоділи містами Клуж у Румунії та Сегед в Угорщині

1958 - на космодромі Байконур відбулася спроба пуску автоматичної міжпланетної станції "Е-1-2" в бік Місяця. Ракета-носій  "Восток-Л " 8К72 зазнала аварії невдовзі після старту й вибухнула

1961 - на Семипалатинському полігоні в СРСР проведено перший підземний ядерний вибух (доти були надземні)

1962 - відкрився ІІ Ватиканський собор, який скасував обов'язкову латинську мову на католицьких богослужіннях

1973 - Війна судного дня: ізраїльські війська вторглися на територію Сирії

1984 - у відкритий космос вийшла перша американська жінка-астронавт - Кетрін Салліван (політ STS-41G на космічному кораблі "Челленджер")

1991 - пожежа на другому енергоблоці ЧАЕС.
У результаті аварії було пошкоджено турбогенератор №4, вигоріло 180 тонн турбінного мастила і 500 куб. м водню, сталося обвалення 2448 кв. м покрівлі машзалу (із 20 502 кв. м). Відбувся викид радіоактивних аерозолів. Реактор залишався в підконтрольному стані.
Після аварії енергоблок №2 було зупинено

1991 - Верховна Рада ухвалила Концепцію оборони та будівництва Збройних сил України і створила Раду оборони України

1990 - після виконання програми науково-технічних досліджень та експериментів на борту орбітального комплексу "Салют-6"-"Союз" космонавти Леонід Попов і Валерій Рюмін повернулися на Землю, успішно завершивши найтриваліший в історії космонавтики на той час політ у космічному просторі - 185 діб

2008 - повернувшись на ринг після майже 4-річної відсутності, Віталій Кличко в Берліні переміг нігерійця Семюеля Пітера й повернув собі пояс чемпіона WBC. Результат бою - технічний нокаут після восьмого раунду.
Таким чином, брати Клички зібрали три чемпіонські пояси з чотирьох найпрестижніших

2011 - суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв виніс вирок у "газовій" справі Юлії Тимошенко - сім років позбавлення волі, сплата мільярдного збитку за невигідний контракт із Росією плюс три роки без можливості обіймати керівні посади після звільнення

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.