Госпіталізовано президента соціалістичної Польщі Ярузельського (ФОТО)

Колишній президент Польщі Войцех Ярузельський проходить втрапив у військовий госпіталь у Варшаві з діагнозом "пневмонія".

Про це передає "Інтерфакс" із посиланням на агенцію ЕФЕ.

"Пневмонія - результат ускладнення, що виникло після курсу хіміотерапії", - пояснив представник госпіталю Пьотр Дабровецький.

За його словами, 87-річний В. Ярузельський був доставлений в госпіталь чотири дні тому. Лікарі називають його стан стабільним.

У серпні 2011 року польський суд звільнив Ярузельського від участі в двох судових процесах, на яких він був обвинуваченим. Суд ухвалив, що здоров'я не дозволяє 88-річному генералу у відставці брати участь у них. Навесні у Ярузельського діагностували рак, через що йому було призначено курс хіміотерапії.

Ярузельський був главою Польщі в 1981-1990 роках.

Його звинувачують у причетності до придушення робітничої демонстрації в 1970 році, коли загинули 44 людини. Тоді Ярузельський обіймав пост міністра оборони.

 Василь Стус: я захоплений польською революцією і шкодую, що не поляк

Проти Ярузельського також були висунуті звинувачення в незаконному введенні військового стану в країні в 1981 році.

Голова Польської Народної республіки генерал Войцех Ярузельський (ліворуч) поруч із головою Соціалістичної республіки Румунія Ніколае Чаушеску. Початок 1980-их, Ярузельський щойно придушив антикомуністичне повстання "Солідарності", а економіка Румунії тільки починає зазнавати кризи

У 2010 році в Польщі набув чинності закон, згідно з яким колишні співробітники спецслужб Польської Народної Республіки, а також члени військової ради, які ввели в країні в 1981 році військове положення, позбавляються привілеїв при нарахуванні пенсій.

Проте 24 лютого минулого року Конституційний суд Польщі визнав неконституційним скорочення пенсій майже вдвічі для членів Військової Ради національного порятунку, у зв'язку з чим Ярузельському, як і всім членам ВРНП, була встановлена ​​пенсія в колишньому обсязі - близько $2,8 тис.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.