Анонс: документальний фільм "Три історії Галичини" (ВІДЕО)

В Україні презентують документальний фільму "Три історії Галичини" за участю режисерів українки Ольги Онишко та ліванки Сари Фаргат.

Презентація передбачає всеукраїнське обговорення тем, порушених у фільмі, ключова з яких – "Правда, що об’єднує" та запис відеофільму.

КОЛИ І ДЕ?

-         15 листопада – Київ, кінотеатр "Кінопалац", вул. Інститутська 1, о 19:00. Модератор дискусії Юрій Макаров

-         16 листопада – Харків, єврейський культурний центр "Бейт Дан", вул. Тобольська 46, о 18:00. Модератор дискусії Філип Дикань

-         17 листопада – Львів, кінопалац "Копернік", вул. Коперника 9, о 18:00. Модератор дискусії Василь Расевич

"Золотий Вересень". Хроніка Галичини 1939-41 (ВІДЕО)

-         18 листопада – Чернівці, кінотеатр "Чернівці", вул. Університетська 10, о 15:00. Модератор дискусії Сергій Осатчий

-         21 листопада – Одеса, український клуб Одеси, вул. Катерининська 77, о 14:00. Модератор дискусії Діана Клочко

Стрічка описує три людські долі у вирі подій Другої Світової війни на Галичині: української, єврейської та польської. Опинившись між Гітлером і Сталіном, кожен з героїв своєї історії, ризикуючи життям, діяв так, як підказувала совість.

Криваві Землі: Україна між Гітлером і Сталіном

Незнані сторінки відомого минулого. Три історії, три долі, три нації - одна правда.  Фільм демонструвався в кінотеатрах США, Канади, Німеччини, Англії та Франції.

ЯК ПОТРАПИТИ?

За детальною інформацією щодо участі у презентації та дискусії просимо звертатися:

Катерина Неліпович (Київ, Харків, Одеса, Чернівці): sheptytsky.foundation@ugcc.org.ua 
Анастасія Войтюк (Львів): a.voytyuk@gmail.com 

Просимо зголошуватися до 11 листопада (включно). 

 

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.