130 солдат ЧА і 18 Вермахту знайшли торік дніпровські пошуковці

Понад 130 бійців Червоної армії знайшли і перепоховали пошуковці Дніпропетровщини протягом минулого року. Також під час польових пошукових робіт були виявлені останки 18 німецьких солдатів і два поховання мирних жителів.

Про це повідомляє прес-служба ВГО "Союз "Народна пам'ять".

Керівники шести пошукових загонів історично-пошукової організації "Пошук-Дніпро" відзвітували про результати роботи в минулому році. Загальна чисельність загонів склала 55 осіб, силами яких впродовж року було проведено понад 260 польових виїздів.

Розвідка проводилася на території шести районів Дніпропетровської області та міста Дніпропетровська. Загальна площа досліджень склала близько 400 кв. км.

Крім виявлення останків загиблих, пошуковці знайшли і передали для знищення піротехнічному підрозділу МНС близько 2000 боєприпасів радянського та німецького виробництва і 6000 патронів.

Члени ІПО "Пошук-Дніпро" в 2011 році вели також архівну роботу. Ними були знайдені дані про 79 загиблих жителів України і країн СНД, яких розшукували рідні. Було організовано відвідування родичами місць поховання двох солдатів, які загинули на території Дніпропетровської області: Василя Лазарчука з Білорусі та Курбана Алі Чемкенбаева з Казахстану. Всього за минулий рік до ІПО "Пошук-Дніпро" надійшло 207 запитів щодо розшуку загиблих.

2011 року членами обласної пошукової організації було проведено поховання останків 77 бійців Червоної армії, виявлених в ході польових пошукових робіт у 2010-2011рр., а також передані представникам уповноваженої організації для поховання останки 69 солдатів німецької армії.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.