Онлайн-трансляція революції в Росії

95 років тому в ці дні в Російській імперії почалася Лютнева революція, що закінчилася зреченням царя, проголошенням республіки і створенням Тимчасового уряду, який у майбутньому мав організувати вибори в парламент (Установчі Збори). Тепер за цим можна стежити онлайн.

Наслідком Лютневої революції стало встановлення двовладдя. Буржуазно-революційну владу представляв Тимчасовий уряд, а радянсько-революційну - Рада робітничих і селянських депутатів.

Після кількох криз і спроб коаліційного уряду, в який увійшли "радянські" есери і меншовики, 9 місяців "Російської демократичної республіки" завершилися більшовицьким антиурядовим повстанням - залежно від ідеологічних уподобань, його називають або жовтневим переворотом, або Великою Жовтневою Соціалістичною революцією. В процесі більшовики розігнали і щойно обрані Установчі Збори.

В Україні після Лютневої революції організувалася Центральна Рада. Оформившись як представницький орган, вона взялася ділити владу з Тимчасовим урядом. Таке двовладдя тривало до Жовтневої революції, коли Центральна Рада проголосила Українську Народну республіку.

Лютнева Революція була проміжною і в порівнянні з тим, що почалося в жовтні того ж року, якоюсь недостатньо кривавою, не надто тривалою і почасти навіть занадто гуманною. Її символом був червоний колір. Всім здавалося, що з поваленням царя настане омріяне щастя.

Жетони Лютневої Революції - наче наші саморобні значки 2004 року (ФОТО)

З 21 лютого (день початку заворушень у Петрограді) по 2 березня (день зречення імператора Миколи II) в столиці імперії було вбито близько 500 чоловік. Ще близько 800 було поранено або покалічено. У Москві вбитих і поранених було не більше 500, в Києві - близько 200.

Газета "Московские Новости" відновила хроніку подій 95-річної давності на основі документів, спогадів, фотографій та об'єднала все це в репортажну стрічку. Час подій - з 21 лютого по 3 березня 1917 року. Хороший хід, з огляду на сучасну політичну ситуацію в РФ.

Для зручності читачів "МН" використовувала технологію ScribbleLive, яку застосовують для висвітлення мітингів, походів, масових заворушень або просто розтягнутих у часі подій, що вимагають постійної уваги.

Репортаж ведеться за старим календарним стилем.

Нагадаємо, що з минулого року у Твіттері йде погодинна трансляція подій Другої світової війни.

Більше про Лютневу революцію читайте в розділі "Тексти".

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.