Спецпроект

Колесніченко скандалить з приводу конкурсу творів про УПА

Депутат ВР "регіонал" Вадим Колесніченко вимагає від Генеральної прокуратури не допустити проведення в Україні конкурсу "12 історій про УПА" та притягнути до відповідальності його організаторів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міжнародного антифашистського фронту, співголовою якого є Вадим Колесніченко, повідомляють "Українські новини".

У документі сказано, що проведення конкурсу та його популяризація є "грубим порушенням українського та міжнародного законодавства - зокрема, резолюції ООН про недопущення спроб героїзації пособників фашистів та організацій, які воювали проти країн антигітлерівської коаліції, а також Резолюції Європарламенту про ситуацію в Україні".

"Згадані резолюції жорстко засуджують будь-які спроби героїзації пособників фашистів ОУН, УПА, їх ватажків як осіб і організацій, які воювали проти країн антигітлерівської коаліції (в тому числі і проти СРСР)", - сказано в повідомленні.

За словами заступника голови Рівненської міськради Галини Кульчинської, в рамках конкурсу його учасники напишуть 12 документальних історій про діяльність УПА, які будуть проілюстровані молодим рівненським художником та розміщені в соціальних мережах.

Кульчинська уточнила, що ідеологія проекту полягає в залученні уваги молоді до історії Української повстанської армії як до питання становлення України.

Як відомо, з Рівненщини родом головний ілюстратор і художник УПА Ніл Хасевич.

Після завершення конкурсу Рівненська міська рада має намір видати книгу про історію УПА в рамках святкування її 70-річчя.

Читайте на "Історичній Правді" дайджест найцікавіших матеріалів про УПА

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.