Альтернативним підручником зацікавилась прокуратура. СКАНИ

Альтернативним посібником з історії України для учнів 5 класу, виданим у Львові, зацікавилася прокуратура. Тим часом підручник набуває популярності - надходять замовлення з Закарпаття, Полтави, Тернопільщини та інших областей.

Про це повідомляє ZIK із посиланням на директор видавництва "Астролябія", яке видало посібник, Олега Фешовця.

За словами Олега Фешовця, реакція на альтернативний посібник з Історії України, який показує правдиву історію та висвітлює ті розділи, які Міносвіти викинуло з навчального підручника, була різна.

"Однією з перших реакцій було звернення до прокуратури першого секретаря Луганського обкому КПУ, який сказав, що потрібно розібратися з цим підручником, - сказав Фешовець. - Також першим натяком на цю негативну тенденцію став дзвінок до одного зі службовців Львівської ОДА з київської прокуратури".

За словами директора, до посібника були зауваження і з Міносвіти, що треба з ним розібратися.

Обкладинка того самого посібника. Всі фото: Zaxid.net

"Ми реагуємо на випередження, - сказав Фешовець. - Показуємо, як готові реагувати на такі подальші дії, якщо вони будуть розвиватися. Ми знаємо, як це може відбуватися. Наприклад, прокуратура може оскаржити правомірність закупівлі управлінням освіти цих підручників, чи, наприклад, буде чинитися податковий тиск на видавництво, чи перевірки КРУ, щоб паралізувати роботу видавництва".

 

Доктор історичних наук, професор, почесний директор Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника Лариса Крушельницька заявила: "Реакція на цей посібник власть імущіх свідчить, що нами керують люди, далекі від України. Якщо будемо мовчати, то ситуація буде трагічна. У мене таке враження, що сьогодні останній бій і ми мусимо не дати себе знищити".

 

Тим часом, за словами Фешовця, альтернативним підручником зацікавилися вже вчителі та батьки з усієї України, зокрема із Полтави, Закарпаття, Івано-Франківської, Тернопільської областей. До друку готується додатковий тираж.

Олег Фешовець наголосив, що навіть, якщо видавництву повністю заборонять видавати цей посібник, його друкуватимуть у підпіллі чи за кордоном.

 

Як відомо, новий посібник з історії України випущено на замовлення Львівської міськради - нам користуватимуться як додатковим підручником для вивчення історії у 5 класі.

У книзі є факти, яких нема в "офіційному" підручнику - зокрема, те, що стосується Голодомору й УПА. Також у книжці детальніше описані дисидентський та рух шістдесятників, Українська революція, зокрема, Холодноярська республіка.

Нагадаємо, в березні 2011 року Табачник повідомив, що в нових підручниках з історії для 11-го класу "всюди буде відновлено термін "Велика вітчизняна війна". Тоді ж стало відомо, що в одному з видань нових підручників зник розділ "Русифікація".

У вересні 2011 року стартувала громадська кампанія "Антитабачниківські уроки історії".

У січні 2011 року Львівська міськрада передбачила у бюджеті півмільйона гривень для видання підручника з історії України, який "містив би правдиві матеріали про історичні події в Україні, а не викривлені Міносвітою".

Більше матеріалів про шкільні підручники з історії дивіться на ІП за темою "Підручник"

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.