В Охтирці відновили Леніна. ФОТО

В ніч на 12 березня в Охтирці Сумської області на порожній постамент встановили "нову скульптуру, віддалено схожу на Леніна".

Про це повідомляє Охтирський портал.

"Ступінь схожості нехай оцінюють історики та мистецтвознавці, але очевидно, що в цирку навколо пам'ятника оголосили другий акт, - коментують місцеві журналісти. - Обидві команди клоунів показали, що будуть робити, як їм хочеться, і думка громади, а також законність ані тих, ані інших не цікавить".

Очевидці повідомляють, що підготовчі роботи з відновлення пам'ятника почалися ще напередодні ввечері.

Фото: okhtyrka.net

Орендарі землі, на якій розташовано пам'ятник, уже написали скарги в прокуратуру.

 

До відновлення пам'ятника причетний Охтирський міський комітет Комуністичної партії, повідомляє сайт Сумського обкому КПУ.

"Пошкоджений пам'ятник Леніну має паспорт пам'ятника історії та культури, який склав в минулому головний архітектор Охтирки Михайло Новосельський, - зазначають комуністи. - Чітко вказана адреса установки - площа Леніна. Тому стояти він повинен там, де і стояв. Це позиція не тільки комуністів, але й багатьох отхирчан, чия молодість нерозривно пов'язана з цим місцем".

В часи УРСР збудований у 1950 році пам'ятник перебував на балансі Охтирської міськради

Як відомо, у лютому цього року більше 10 прихильників партії "Свобода" на чолі з нардепом Ігорем Мірошниченком зруйнували в Охтирці пам’ятник Володимиру Леніну.

6-7 березня невідомі особи завдали пошкоджень та руйнувань меморіалам героям національно-визвольних змагань Бандері та Шухевичу.

Всю хроніку плюндрування пам'ятників в Україні дивіться за темою "Вандалізм"

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.