Російська національна бібліотека вважає Вікіпедію ворожим ресурсом

Директор Російської національної бібліотеки (РНБ) Антон Ліхоманов вважає, що з "Вікіпедією" можуть виникнути труднощі через її "американське" походження і запропонував створити російський аналог інтернет-енциклопедії.

Про це повідомляє TJournal із посиланням на ІТАР-ТАСС.

Ліхоманов заявив, що кожна година російськомовний розділ "Вікіпедії" проглядається мільйон разів, але звернув увагу, що на ресурсі міститься велика кількість помилок. За його словами, внести правки у статті "практично неможливо".

Функціонер наголосив, що інтернет- енциклопедія "контролюється зі Сполучених Штатів Америки". На думку глави РНБ, через це Росія може зіткнутися з тією ж ситуацією, яка сталася з платіжними системами VISA і Mastercard [відмовилися обслуговувати ряд великих російських банків].

Натомість, вважає Ліхоманов, потрібно створити російський аналог Вікіпедії. Він зазначив, що спроби зробити це вже були, але вони закінчилися невдало.

У відповідь на заяви Ліхоманова в офіційному мікроблозі російської "Вікіпедії" з'явилося припущення, що він хоче сам зайнятися створенням альтернативного ресурсу і своїми заявами намагається отримати фінансування .

Виконавчий директор некомерційної організації "Вікімедіа РУ", яке забезпечує роботу російськомовної "Вікіпедії", Станіслав Козловскій спростував заяви директора РНБ про те, що інтернет-енциклопедія керується з США.

За словами Козловского, Вікіпедія російською мовою пишеться російськомовними користувачами інтернету, велика частина з яких - громадяни Росії.

"До речі, саме Росія, а не США намагається обмежити доступ громадян нашої країни до Вікіпедії, наголосив Козловскій. - Вікіпедія вже внесена до "чорного списку" Роскомнадзору. Що стосується енциклопедії, фінансованої державою, то директору бібліотеки було б корисно вивчити фонди своєї ж бібліотеки і виявити там Велику російську енциклопедію, яка створюється з наказу Путіна з 2002 року. За 12 років дійшли до літери "О".

Російська національна бібліотека заснована в 1795 році і на сьогодні є найстарішою публічною бібліотекою Росії. Сайт РНБ станом на початок квітня 2014 року не працював.

Вікіпедія - електронна енциклопедія, заснована в 2001 році Джиммі Bейлсом і Ларрі Сенгером. Власником сайту виступає "Фонд Вікімедіа", що має 19 регіональних представництв.

Основною особливістю енциклопедії є те, що створювати і редагувати статті може, в принципі, кожен користувач інтернету. Вікіпедія створюється багатьма добровольцями з усього світу на 282 світових мовах. Вона містить понад 20 мільйонів статей.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.