На Миколаївщині відкрили капсулу з посланням від комсомольців 1967 року. ФОТО

У м. Первомайську Миколаївської області відкрили капсулу з посланням комсомольців, яку заклали 50 років тому.

Про це повідомляє сайт 05161.com.

 

Дізнатися, що ж хотіли сказати "будівники комунізму" людям майбутнього, прийшли мешканці міста, серед яких були й учасники закладки послання.

У капсулі зберігалися: власне послання, комсомольські значки й тексти пісень. 

 

Зміст послання засвідчує, наскільки змінилося політичне обличчя країни:

"Ви – покоління щасливих: над вами чисте небо, а війни у світі для, всіх, хто живе у 2017 році, стали історією. Ви не скандували: "Ганьба агресорам Ізраїлю", вам не довелося брати участь у мітингах протесту проти злочинної війни у В’єтнамі, читати в газетах про провокації проти революційної Куби. Як далеко від вас ці, сучасні нам, події…"

 
 
 

Між іншим, автори послання цікавилися, чи пам’ятають у 2017 році Павку Корчагіна – головного героя ідеологічної повісті Миколи Островського "Як гартувалася сталь".

"…Шумить золота пшениця на неозорих полях, цвіте збудований тобою Комсомольськ не тільки на Землі, але й на Венері, і на Марсі…"

 
 

У свою чергу молодь Первомайська записала своє звернення до молодих людей, які житимуть у місті у 2067 році. Послання помістили в ту ж саму капсулу, якій у 2067 році буде 100 років.

 

Як повідомлялося, 8 червня в російському м. Тольятті не змогли знайти закладену в 1967 році капсулу з посланням від комсомольців.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".