ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ: Закритися чи змінитися? Пeрші рeзультати краудфандингу для «Історичної правди»

У Києві засновники інтернет-видання "Історична правда" розкажуть про перші результати збору коштів для найбільш популярного сайту про українське минуле.

Чи закриється найпопулярніший сайт про українське минуле, якщо не зможе зібрати необхідні гроші? Чому "Історична правда" збирає мільйон?

Скільки це в "банках Чауса"? Скільки вже вдалося зібрати? Як буде організована звітність? Чи з'явиться у "Історичної правди" наглядова рада? Як будуть витрачені ці гроші?  

27 листопада, понеділок, о 13.00

Український кризовий медіа-центр

Український дім, вул. Хрещатик, 2

Вахтанг Кіпіані, співзасновник і головний редактор Інтернет-видання "Історична правда", 
Олександр Зінченко, журналіст, історик, співзасновник Інтернет-видання "Історична правда":

"Ми вирішили, що ми будемо більш корисними суспільству, якщо створимо стабільну інституцію, яка забезпечуватиме ефективність проекту "Історична правда".

Вахтанг Кіпіані та Олександр Зінченко

Ми оголошуємо кампанію збору коштів "Від Незалежності до Незалежності". Ми маємо зібрати 1 мільйон гривень від 26-го Дня Незалежності 24 серпня 2017 року до 100-річчя проголошення Незалежності УНР 22 січня 2018 року.

Ми також плануємо створити "вічний фонд" - ендаумент, який буде покривати витрати проекту в майбутньому.

Ми розраховуємо на грантову підтримку міжнародних організацій та допомогу соціально відповідального українського бізнесу, українських меценатів. Ми також усвідомлюємо, що диверсифікація джерел нашого існування (приватні пожертви, грантова підтримка, волонтерські зусилля та кошти від контекстної реклами) є основою незалежності нашого ресурсу. Саме тому для нас важлива кожна гривня допомоги від наших читачів-доброчинців.

Ми усвідомлюємо, що у країни, яка воює, є тисячі важливіших витрат. З іншого боку агресор перетворив історію на поле бою. Підтримка "Історичної правди" - це не тільки підтримка правди, але й ваш спротив інформаційній війні."

Докладніше - у Зверненні редакції "ЗАКРИТИСЯ ЧИ ЗМІНИТИСЯ" 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.