In memoriam. Помер 41-й президент США Джордж Буш-старший

Помер 41-й президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш-старший. Політик, що прожив 94 роки, упокоївся в п’ятницю, 30 листопада.

Про це повідомив його син Джордж Вокер Буш, передає Бі-Бі-Сі. Буш-старший помер о 22:10 за місцевим часом у м. Х’юстоні, штат Техас.

Джордж Буш перебував на посаді президента США з 20 січня 1989 року по 20 січня 1993-го. На час його правління припали закнічення "холодної війни", розпад Радянського Союзу та війна в Перській затоці.

В Україні 41-й американський президент відзначився тим, що під час відвідин Києва 1 серпня 1991 року з трибуни Верховної Ради УРСР він закликав українських політиків підтримувати Горбачова, підписати новий союзний договір та виступив проти підтримки "суїцидального націоналізму, заснованого на етнічній ненависті".

Джордж Буш виступає у Верховній Раді СРСР. Фото: Укрінформ

У цій же промові Буш-старший порівняв республіки СРСР з американськими штатами, наголосивши, що вони теж не мають права виходу з федерації.

Спічрайтером цієї промови була відомий нині політик Кондоліза Райс. Згодом американські ЗМІ назвуть цей виступ "одною з найгірших, що коли-небудь була виголошена американським посадовцем". Промова, що стала символом політичної короткозорості, одержала іронічну назву "Котлета по-київськи".

Проте 25 грудня 1991 року Сполучені Штати визнали незалежність України.

Джордж Герберт Вокер Буш народився 12 червня 1924 р. в м. Мілтон, штат Массачусетс. Навчався в Академії Філліпса. Під час Другої світової війни служив у морській авіації у званні лейтенанта, брав участь у бойових діях на Тихому океані.

Проявив особисту мужність, відзначений нагородами. У ході одного з бойових вильотів його бомбардувальник збили над океаном.

Після демобілізації Буш закінчив Єльський університет за фахом економіста. Займався бізнесом, у 1953 році заснував фірму Zapata Offshor Company.

Активною політичною діяльністю почав займатися з 1958 року, в 1960-х очолював Республіканську партію в Техасі.

У 1966—70 роках Буша двічі обирали  членом палати представників Конгресу США. Президент Річард Ніксон призначив його постійним представником США при ООН у ранзі члена кабінету..

Протягом 1974—1975 років Буш очолював місію зв’язку США в Пекіні (Китай), а в в 1975—1977 роках був директором Центрального розвідувального управління.

8 листопада 1988 року Джорджа Буша обрали 41-м президентом США.

Фото: achievement.org

З перемогою Рональда Рейгана на президентських виборах у 1981 році Буш став віце-президентом США. На цій посаді проявив себе надзвичайно компетентним спеціалістом у сфері зовнішньої політики.

Після свого президентства Джордж Буш-старший пішов на пенсію, проте продожував займатися громадсько-політичною роботою.

Останні роки свого життя він хворів на хворобу Паркінсона. З 2012 року пересувався на візку.

Як повідомлялося, у квітні цього року померла дружина Дж. Г. В. Буша Барбара.

Що КГБ УРСР зібрав на подружжя Бушів читайте в матеріалі:

Енергійний, працездатний і терплячий. Профайл Джорджа Буша Старшого в КГБ

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.