Спецпроект

Викладач канадського університету назвав Голодомор "міфом". Студенти вимагають його звільнити

Українська студентська спілка Університету Альберти (Едмонтон, Канада) вимагає від керівництва закладу звільнити асистента підготовчого відділу Дугала Макдональда за "антиукраїнську мову ворожнечі та заперечення Голодомору"

Відповідна заява опублікована на сторінці УСС.

 
Дугал Макдональд
Dougal MacDonalD, facebook

Причиною обурення студентів-українців послугував допис викладача у Facebook, зроблений 27 листопада. Макдональд у пості критикує владу Канади (уряд Джастіна Трюдо) та провінції Альберта за вшанування пам'яті жертв Голодомору.

Сам Голодомор він називає брехнею та антирадянським міфом, який створили нацисти, а в роки Холодної війни підтримували ЦРУ та британська розвідка. Допис МакДональда був зроблений з налаштуваннями "лише для друзів", але його скріншоти додані у пост УСС.

 
Фрагмент посту Макдональда

Вимоги українців підтримав Студентський союз університету Альберти.

"Ми закликаємо доктора (тут неточність - насправді він не має докторського ступеня - ред.) Макдональда відкликати свої заяви або піти у відставку. На знак солідарності з Українською студентською спілкою (USS) ми також закликаємо університет Альберти засудити вислови доктора Макдональда" - йдеться у заяві на сайті організації.

Проти Макдональда виступила і Єврейська федерація Едмонтона.

"Безвідповідально і нечесно вважати, що Голодомору не було. Цей тип ревізіонізму небезпечний, і ми рішуче засуджуємо його.

Мільйони українців вмирали від голоду через смертельну політику Сталіна. Це факт. Ми солідарні з нашими друзями в українській громаді щодо цього абсурдного заперечення історії", - повідомляє сторінка організації.

На якій саме галузі знань спеціалізується Макдональд як викладач, невідомо. Відомостей про його наукову діяльність знайти в мережі не вдалося.

Судячи зі сторінки у Facebook, він є активістом Марксистсько-ленінської партії Канади та підтримує чинну владу Куби, Венесуели та Сирії.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.