Президент встановив відзнаку “Місто-герой України”

Володимир Зеленський своїм указом встановив почесну відзнаку “Місто-герой України” та надав таке звання першим шістьом населеним пунктам, які чинять героїчний опір російським агресорам

Зеленський оголосив про ці відзначення у вечірньому зверненні 6 березня.

Указом Президента № 111 від 6 березня 2022 року встановлено почесну відзнаку "Місто-герой України" "з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії Російської Федерації  проти України". Містами-героями стали Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Гостомель та Волноваха.

 

Подібне звання - "місто-герой" - існувало в СРСР. 1 травня 1945 року Сталін назвав Севастополь та Одесу містами-героями. 21 червня 1961 року до них приєднався Київ. А 8 травня 1965 року в СРСР затвердили положення про "почесну відзнаку" "місто-герой". У 1973 році такий статус отримало місто Керч.

Радянська відзнака "місто-герой" є складовою радянської ідеології, що покликана пропагувати виключність внеску радянського режиму у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. 

Пророрійські сепаратисти в Україні та Грузії також використовують цей термін і називають "містами-героями" деякі міста.

Мальтійський лицар – в оперативній розробці нквс

"Протягом кількох місяців у Парижі існує організована Токаржевським таємна організація під назвою «Орден Св. Юра» (ім’я Петлюри). Ця організація… налічує близько 20 осіб… Мета організації достеменно не з’ясована. Кажуть, що цим таємним товариством керував Василь Вишиваний…"

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?