За п'ять років до окупації Криму Буш попереджав Обаму про підготовку агресії РФ проти України

43-й президент США Джордж Буш-молодший попереджав свого наступника Барака Обаму про підготовку Кремлем агресії проти України ще за п’ять років до незаконної окупації Криму

Як інформує американське видання The New York Times, про це йдеться в нещодавно розсекречених доповідних записках Ради національної безпеки США.

Загалом було 40 секретних записок, які команда Буша передала адміністрації нового президента Обами. Вони були наведені у книзі "Руки геть: Зовнішня політика, яку Джордж Буш-молодший передав Бараку Обамі" під редакцією останнього радника Буша з національної безпеки Стівена Гедлі й трьох його співробітників.

Кожна із записок присвячена окремій країні чи галузі зовнішньої політики, аналізуючи для нової команди, що зробила адміністрація Буша і яким вона бачить шлях уперед.

"Спроби Росії кинути виклик територіальній цілісності України, особливо в Криму, який на 59% етнічно російський і де базується Чорноморський флот Росії, мають бути зупинені", - попереджалося в одній із записок за п'ять років до окупації російськими військами Кримського півострова та за 13 років до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

У цій самій записці зазначається, що РФ "використовуватиме залежність Європи від російських енергоносіїв" і використовуватиме політичні засоби, "щоб вбити клин між Сполученими Штатами та Європою".

Записки свідчать, що американські політики від Демократичної та Республіканської партій у той час ще сподівалися на конструктивні відносини з Росією та Китаєм.

 

Теми

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.