На Київщині створять новий музей Марії Примаченко

У Києві презентували 3D-проєкт майбутнього музею Марії Примаченко в її рідному селі Болотня Київської області

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Це не просто музей - це мистецький комплекс, куди можна буде приїхати та пожити. Там будуть номери, готуватимуть страви Марії, зокрема млинці, суп із цвітної капусти та варення. Також там проходитимуть різні заходи й майстер-класи", - сказала очільниця Maria Prymachenko Family Foundation Анастасія Примаченко.

За задумом архітекторки Вікторії Якушиної, комплекс споруд метафорично відображатиме "шлях Марії" і будуватиметься у вигляді гриви - мотиву, який мисткиня часто втілювала у своїх картинах.

Також очільниця фонду додала, що частину грошей на втілення проєкту планують зібрати на фандрейзинговій платформі "ukrainianbeasts", однак вже тривають пошуки партнерів для фінансування побудови музею.

"Першим нашим кроком був продаж картини на аукціоні у Венеції у межах Бієнале. Ми продали роботу на аукціоні за 110 тис. євро. І завдяки цьому першому внеску розпочинаємо роботу", - зазначила Примаченко.

Вона підкреслила, що попри те, що с. Болотня знаходиться близько до кордону з білоруссю, від спорудження музею фонд не відмовиться. 

Нагадаємо, що історико-краєзнавчий музей у селі Іванків на Київщині, де зберігалися картини Марії Примаченко, зруйнували війська рф 25 лютого 2022 року. Роботи мисткині вдалося врятувати.

Марія Примаченко — українська народна художниця в жанрі "наївного мистецтва", лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.