У Києві урочисто відкрили меморіальну дошку воїну та викладачу Денису Антіпову

У Києві на Аскольдовій могилі урочисто відкрили меморіальну дошку учаснику Революції Гідності, викладачу КНУ, лейтенанту 95 бригади Денису Антіпову.

11 травня на Аскольдовій могилі відбулось урочисте відкриття та освячення меморіальної дошки лейтенанту 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Денису Антіпову. Дошка була встановлена на військовій каплиці з нагоди роковин загибелі воїна 11 травня 2022 р. у с. Довгеньке (Харківська обл.) у бою з російськими окупантами.

Вшанувати Дениса Антіпова прийшли ветерани російсько-української війни, побратими-військовослужбовці з Десантно-штурмових військ ЗСУ, викладачі, студенти КНУ ім. Тараса Шевченка та Київської школи економіки, представники громадських об'єднань, дипломати, українське духовенство, близькі та друзі. Також були присутні митці та скульптори, які безпосередньо займались виготовленням дошки. Під час заходу почесну варту несли представники Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка.

Місце для встановлення дошки було обрано символічно, бо Денис Антіпов з дитинства був парафіянином церкви св. Миколая на Аскольдовій могилі. Чин освячення дошки очолив єпископ Української греко-католицької церкви Андрій Хім'як. 

Зокрема в урочистостях взяли участь Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Кім Хьонг Те, перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун, директор ННІ філології КНУ імені Тараса Шевченка Григорій Семенюк, голова Асоціації Підприємців Ветеранів АТО Сергій Позняк, завідувач кафедри фольклористики ННІ філології КНУ імені Тараса Шевченка Олеся Наумовська.

Кобзар Святослав Силенко виконав в пам'ять про Дениса повстанську пісню "Зів'ялі квіти відійшли" та пісню присвячену українським добровольцям "Чи то грім гримить", яка була написана у 1943 Романом Купчинським.

11 травня також відбулась всеукраїнська онлайн-прем'єра документального фільму пам'яті Дениса Антіпова "Або ми. Або вони", створеного за ініціативи платформи пам'яті "Меморіал". Фільм доступний за посиланням

Денис Антіпов - лейтенант аеророзвідки 95-ої ОДШБр, ветеран 81 ОАеМБр, викладач корейської мови, асистент кафедри мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії ННІ філології КНУ імені Тараса Шевченка, випускник Київської школи економіки (KSE), громадський активіст, учасник мовного Майдану та Революції Гідності, засновник ветеранського бізнесу UA.GIFTS.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.