Історична знахідка у Снятині: 300 мацев з тротуару переносять на кладовище

300 єврейських надгробків, що були знайдені вмонтованими у тротуарну плитку у Снятині на Франківщині, переносять на цвинтар.

Про це повідомив у своєму Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об'єднаної єврейської общини України.

300 єврейських надгробків, що були знайдені вмонтованими у тротуарну плитку у Снятині на Франківщині, переносять на цвинтар.

Роботи з підняття цих важких мацев проводяться вже другий день поспіль. Керівники єврейської громади Івано-Франківська — Ігор Перельман та Максим Мурзов — докладають титанічних зусиль по 14 годин на день.

Це справжня історична знахідка: мацеви з гарним різьбленням, наразі найстаріші датуються 1803, 1827 роками.
Перевезено вже до 100 надгробків. Більшість з них роздроблені, і при піднятті вони акуратно складаються на піддони і в такому ж вигляді розміщуються на єврейському цвинтарі.

"Зібрали всю необхідну суму за попередньою оцінкою 160 тисяч, але, як завжди, під час робіт виходить щось інше. Шукаємо ще 30-40 тис грн. Основна частина коштів - придбання тротуарної плитки для землевласника в обмін на мацеви", - зазначив Віталій Камозін.

 

Мальтійський лицар – в оперативній розробці нквс

"Протягом кількох місяців у Парижі існує організована Токаржевським таємна організація під назвою «Орден Св. Юра» (ім’я Петлюри). Ця організація… налічує близько 20 осіб… Мета організації достеменно не з’ясована. Кажуть, що цим таємним товариством керував Василь Вишиваний…"

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?