Зеленський скасував указ Януковича про присвоєння Національному університету оборони імені Черняховського

Президент України Володимир Зеленський скасував указ Віктора Януковича про присвоєння Національному університету оборони України імені Івана Черняховського.

Відповідний указ Зеленського був опублікований на сайті прездента України 16 червня 2023 року та набуває чинності з дня опублікування.

Цього дня Зеленський також взяв участь в урочистостях з нагоди випуску слухачів Національного університету оборони.

Янукович присвоїв ім'я радянського генерала армії Івана Черняховського Національному університету оборони у лютому 2013 року. Іван Черняховський - Герой СРСР, що займався "розкуркуленням" українців у складі Частин особливого призначення в 1920-х роках.

Крім цього, у липні 2013-го, за рішенням тодішнього кабінету міністрів України незаконно передається основна та найбільша будівля університету начебто для великої необхідності розміщення Вищого спеціалізованого суду України. (з 2017 року Верховний Суд). 

Станом на квітень 2023 року, з ініціативи українського журналіста Юрія Бутусова знову на загальний розсуд підняті питання щодо скасування злочинних рішень команди Миколи Азарова та повернення основної будівлі Національного університету оборони України у період повномасштабного російського вторгнення до України задля повноцінної підготовки офіцерських кадрів Збройних Сил України.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.