У Луцьку відкриють виставку, присвячену "матері польської Солідарності" Анні Валентинович

9 грудня у Луцьку відбудеться відкриття виставки, присвяченої співзасновниці польської "Солідарності" родом з Волині – Анні Валентинович.

Про це пише Район.in.ua.

Анна Валентинович, у дівоцтві Любчик, народилася на хуторі біля села Сінне (нині Садове), що на Рівненщині. Анна у ранньому віці потрапила до Польщі та довгий час не мала контакту із українською родиною. Про її українське коріння активно заговорили у 2010 році, після Смоленської катастрофи, в якій жінка загинула.

43 роки тому на польській корабельні розпочалися протести працівників, які переросли у рух проти комуністичної системи. На суднобудівному заводі імені Леніна у Ґданську 14 серпня 1980 року працівники виступили на захист незаконно звільненої Анни Валентинович.

Так Анна Валентинович стала однією із ключових фігур профспілкового руху "Солідарність" у Польщі, який поступово переріс у суспільно-політичний. Нині її постать називають об'єднавчою у демократичному поступі Польщі та України.

У 2020 році впливовий американський тижневик "Time" визнав діячку однією зі 100 найважливіших жінок 20 століття.

На виставці представлять 15 слайдів (стендів), які за допомогою прижиттєвих світлин громадської діячки, теперішніх фото з села Садове на Гощанщині, а також картин білоруського художника Олексія Контара, розповідають про Анну Валентинович.

Виставку можна відвідати за адресою: вулиця Шевченка, 2 (адреса відома як офіс Народного руху України).

Відкриття відбудеться 9 грудня о 16:00 у пабі "1В" (Перший Волонтерський). Її організовують Центр імені Анни Валентинович у Рівному та Національна мережа гіперлокальних медіа Район.in.ua. Щоб взяти участь, потрібно зареєструватися за посиланням.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.