"Спротив та єдність". Управління стратегічних комунікацій Генштабу ЗСУ презентувало документальний фільм

Фільм "Спротив та єдність" створений Управлінням стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України та Медіацентром до річниць російсько-української війни та широкомасштабного вторгнення.

Про це повідомив історик і журналіст Вахтанг Кіпіані.

"Не мав наміру бути істориком у формі, але з наказу командира чому б ні. Я не є творцем відео, а лише запрошеним спікером. Це певна ідеологічна рамка, за що ми воюємо та як треба розповідати про війну та її передумови. Звісно, це лише маленький крок до осмислення викликів, породжених останніми десятьма роками", - написав на своїй сторінці у Фейсбук Вахтанг Кіпіані.

Фільм є ретроспективою історії російсько-українського протистояння та критичним аналізом ворожої пропаганди, спрямованої на заперечення української державності.

Мета фільму – засвоєння уроків минулого та усвідомлення викликів, що стоять перед Україною.

У фільмі взяли участь авторитетні та популярні історики та дослідники минулого: 

- Едуард Андрющенко, історик, кандидат історичних наук, головний редактор ютуб-каналу "WAS";

- Дарка Гірна, журналістка, авторка ютуб-каналу "Обличчя Незалежності";

- Вахтанг Кіпіані, історик, сержант ЗСУ;

- Олег Криштопа, письменник, автор ютуб-каналу "Історія для дорослих";

- Владлен Мараєв, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник НДЦ гуманітарних проблем Збройних Сил України, співавтор і ведучий ютуб-каналу "Історія Без Міфів".

Учасники фільму розвінчують історичні міфи, створені ворогом; розповідають про багатовікову історію супротиву України імперії; пояснюють важливість створення нової символіки українського війська та героїзації борців за свободу та Незалежність, увічнення їхньої пам'яті в топоніміці та свідомості громадян; вказують на звитяжні сторінки нашої історії та на минулі помилки, які наша держава не має права повторити в майбутньому.

Фільм "Спротив та єдність" можна переглянути за посиланням

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.