12 березня 2013
Тексти

Він заснував Академію Наук. До 150-річчя Володимира Вернадського

У щоденнику вченого з’явився запис, схожий на чіткий присуд досвідченого діагноста: "Навряд чи зможе за умов, які є в країні, відродитися Україна з суто українською мовою та культурою... Враження від української влади те ж — безсилля і бездарність."

Німота і безпам’ятство. Про франко-українські стосунки. Частина 1

"Я хочу ознайомити Паризький Конґрес зі станом, в якому перебуває в Росії література українська, яку переслідує уряд. Цей факт, яким би неймовірним він не здавався, відбувається зараз, в самісінькому ХІХ столітті!" Але Конґрес не почує Драгоманова...
Колонки

Надія Калачова: Ларрі Вулф написав ненаціоналістичну історію Галичини

У Львові презентували нову книгу гарвардського професора – "Ідея Галичини. Історія і фантазія в габсбурзькій політичній культурі". Частини України й Польщі, що входили колись до "австрійської" Галичини, голосують зовсім не так, як інші терени цих країн.
Коротко

Під час Хмельниччини загинуло близько 10 тисяч євреїв - ізраїльський історик

Було б помилкою вважати знищення євреїв однією з головних цілей Хмельницького. Він боровся за визволення українського народу, єврейське питання було суто периферійним.

Британський музей передав Таджикистану копії золотих артефактів

Копії шести предметів зі знаменитої колекції Британського музею "Амудар'їнський скарб, відомий у світі як "The Oxus Treasure" ("Скарби Окса", Окс - грецька назва Амудар'ї), передані Національному музею Таджикистану.

ЗНОСИТИ ПАМ'ЯТНИКИ БЕЗ РІШЕННЯ МІСЦЕВОЇ РАДИ - ВАНДАЛІЗМ

Пам'ятники Леніну дуже схожі на пам'ятники Бандері і навпаки. Це пам'ятники революціонерам, і вигляд у них однаковий. Для консенсусу можна робити пам'ятники із різьбою замість голови - і просто регулярно міняти голови місцями.

У Києві покажуть відреставрований фільм Дзиґи Вертова. ФОТО

Національний центр Олександра Довженка та міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA представляють фільм-закриття фестивалю - відреставровану німу стрічку "Одинадцятий" Дзиґи Вертова (1928).

В Аккерманській фортеці відкриють музей зброї і камеру тортур. ФОТО

Для залучення туристів у Білгород-Дністровській фортеці планують створити музей зброї і камеру тортур.

В Охтирці відновили Леніна. ФОТО

В ніч на 12 березня в Охтирці Сумської області на порожній постамент встановили "нову скульптуру, віддалено схожу на Леніна".

У Москві відкриється музей прищів і шрамів. ФОТО

Ряди московських медичних музеїв незабаром поповняться. До двох існуючих в місті закладів незабаром додасться третій, де відвідувачі зможуть дізнатися про історію боротьби із шкірними хворобами в Москві і побачити лякаючі воскові моделі дивовижних "болячок".

АНОНС на СЬОГОДНІ: Прем'єра телевізійної "Історичної правди"

Сьогодні, у вівторок - 12 березня, о 22:00 – на телеканалі ZIK стартує телепрограма "Історична правда з Вахтангом Кіпіані", створена спільно з нашим сайтом. Перша програма - таємниці останніх днів Романа Шухевича + офіційна відповідь ФСБ...