12 листопада 2010
Тексти

Семен Глузман: "Чим менше в країні героїв і фанатиків, тим краще живуть люди"

Можна ж відмовитися від будь-яких контактів з владою, але заради загальної користі правильніше підходити «розумно, обачно, ефективно», як наставляв головний учитель по життю і по ГУЛАГу Іван Світличний (рос.).

"Розвіяні міфи" на підставі архіву СБУ

У київському видавництві «Фенікс» побачила світ книга-збірник історичних статей та нарисів «Розвіяні міфи». В основу нарисів переважно покладені раніш не доступні документи Галузевого державного архіву Служби безпеки України, інших архівосховищ України, мемуарна й наукова література.

Російський імперіалізм. Вперше - українською мовою

Ця збірка статей провідних істориків світу розкриває розкриває саму сутність російського імперіалізму, починаючи від причин імперіалістичної поведінки Росії в історичному контексті й закінчуючи втіленням російських імперіалістичних планів у різних куточках імперії.

1919: Петлюра приймає військовий парад

Підбірка фото- і кінохроніки, присвяченій Симону Петлюрі - керівникові Директорії Української Народної республіки в 1919-1920 роках.
Колонки

Історична Правда: Історія Голоду. Розкажіть, як ваша родина пережила 1932-1933 роки

"Українська Правда" звертається до читачів і журналістів - розкажіть, як ваша сім'я пережила Голодомор. Пам'ять про ті роки глухо відлунює в родинних переказах - іноді занадто глухо.
Коротко

В Севастополі вшанують білогвардійців, які в 1920-ому втекли з Криму

У програмі заходів - панахида, літературно-музичний вечір "Повернутися у Росію - віршами..." і покладання квітів до пам'ятника жертвам білого і червоного терору.

Колишній громадянин СРСР пограбував жертв Голокосту на $42 млн.

У США 17 осіб звинувачено у присвоєнні близько 42 млн. доларів з фондів допомоги жертвам Голокосту, повідомляє сайт фонду "Историческая память" з посиланням на агентство Associated Press.

У Європі відзначили день перемир’я

У Європі відзначили день перемир'я. У Парижі в четвер поклали квіти до пам'ятника невідомому солдату під тріумфальною аркою. У містах Великобританії пройшли пам'ятні церемонії.

Ющенко не прийшов у суд захищати указ про Бандеру-героя

У середу, 10 листопада, відбулося попереднє засідання у справі про указ президента Віктора Ющенка щодо героїзації Степана Бандери. Його вимагає скасувати лідерка ПСПУ Наталія Вітренко.